TRANSPLANTACIJA JE JEDINI LEK ZA IVANU: Šansu za izlečenje traži u Belorusiji, jer u Srbiji nema donora (FOTO)

Autor:

Vesti

05.12.2022

16:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Hrabra Ivana Jović (35) iz Beograda jedna je od 2.000 ljudi u Srbiji koji čekaju na transplantaciju organa. Ivana želi da nastavi normalan život uz svoju četvorogodišnju ćerku, a jedino rešenje je transplantacija bubrega. Budući da u Srbiji nema donora, njena šansa za ozdravljenje je u Belorusiji.

TRANSPLANTACIJA JE JEDINI LEK ZA IVANU: Šansu za izlečenje traži u Belorusiji, jer u Srbiji nema donora (FOTO)

Foto: Privatna arhiva

Ivana ima policističnu bolest bubrega zbog koje je već dve godine na dijalizi i oko godinu dana na listi čekanja za transplantaciju organa. Broj urađenih transplantacija u Srbiji je iz godine u godinu sve manji, a lista čekanja sve duža.

Foto: Privatna arhiva

Ivana Jović

 

- Život sa jednim bubregom, na višečasovnim dijalizama nije lak, ali teže od toga je svakodnevna neizvesnost i iščekivanje "poziva koji život znači" - započinje priču za “Blic” Ivana.

U avgustu prošle godine urađena joj je nefrektomija levog bubrega. Hroničan program dijalize podrazumeva terapiju svaki drugi dan u trajanju od po pet sati. Ograničenja na dijalizi su brojna, pored konstantnog umora, tu je ograničenje u vidu unosa tečnosti kao i namirnica koje je moguće konzumirati.

- U principu leka nema, jedino što možete da radite jeste da redukujete ishranu, da bude što posnija i da idete redovno na kontrole kod nefrologa. Najgore je što koliko god da se trudite i vodite računa, bolest ide svojim tokom i uprkos svim naporima, rezultati se pogoršavaju, kao da idu mimo vas, vašeg truda i volje. Nefrektomija je rađena u sklopu pripreme za transplantaciju. Moji policistični bubrezi su bili ogromni, tako da sam bukvalno izgledala kao trudnica u sedmom mesecu trudnoće. Kada je hirurškim putem levi bubreg odstranjen, prema rečima hirurga imao je skoro tri kilograma - priča Ivana.

Foto: Privatna arhiva

Ivana Jović

 

Neprestana borba

 

Kako kaže, život na dijalizi je večita borba, s jedne strane spas, a sa druge omča.

- Kao trenutno rešenje dijaliza je dobra da se premosti period do transplantacije, ali dugoročno vas uništava, srce, krvni sudovi, koštano-zglobni sistem itd. Čitav organizam tokom više godina dijalize strada. Svaka nova godina na njoj, nova komplikacija. Sama činjenica da ste fizički vezani za svoj centar i da morate svaki drugi dan po pet sati da provedete vezani za mašinu uz dve debele igle zabodene u ruku, može mnogo da utiče na psihu, ali najvažnije je dijalizu prihvatiti i gledati na nju kao sredstvo za život, jer da toga nema oko 5.000 pacijenata koji se trenutno dijaliziraju ne bi bili živi – kaže Ivana.

Porazna statistika

Međutim, ono što je obeshrabrujuće jeste porazna statistika o broju transplantiranih pacijenata u našoj zemlji.

- Mene je porazila i bacila u očaj činjenica o malom broju urađenih transplantacija tokom prošle godine, u odnosu na sve nas koji čekamo na listi. Bukvalno sam bila poražena, imam situaciju koja je borba za goli život i koju ne mogu da rešim sama, a prema svemu sudeći rešenje se ne nazire. Najviše me je strah da svaka godina na dijalizi utiče na manju uspešnost transplantacije. Svi moji pogledi i nadanja su usmereni na moj mobilni telefon, na sve nepoznate brojeve koji me zovu, na razmišljanje da li da spremim torbu za bolnicu (kao što sam nekada za porodilište), ali me onda neka realnost zaustavi i kaže, ne žuri, vidiš kako to sve sporo ide, ako se i desi poziv, torba je najmanji problem - iskrena je Ivana.

"Donorstvo je herojstvo"

U želji da se ova statistika promeni, Ivana je početkom februara pokrenula peticiju “Donorstvo je herojstvo” i u proteklim mesecima borila se za pokretanje transplantacije u Srbiji sa mrtve tačke.

- Mene je na ovu borbu podstakao sam očaj i strah. Bez budućnosti i nade za bolje sutra. Želela sam da svi čuju za ovu nezavidnu situaciju svih nas sa liste, da razbijem predrasude i stigme kako oko transplantacije, tako i u vezi sa dijalizom - naglašava ona.

S obzirom na to da je u Srbiji ove godine urađena samo jedna kadaverična (sa preminulog donora) transplantacija, Ivana će se prijaviti za kadeveričnu transplantaciju i u Belorusiji i time povećati mogućnost da što pre uradi transplantaciju i dobije novu šansu za život. Za to joj je potrebna pomoć svih nas. Sredstva su joj potrebna za transplantaciju bubrega kao i za pripremne specijalističke preglede, prevod medicinske dokumentacije kao i za putne troškove i troškove smeštaja u toku lečenja

Kako da pomognemo Ivani

- Upišite 1373 i pošaljite SMS na 3030

- Uplatom na dinarski račun: 160-6000001468264-27

- Uplatom na devizni račun: 160-6000001468448-57

- IBAN: RS35160600000146844857

- SWIFT/BIC: DBDBRSBG

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading