POMOZIMO OGNJENU (15) DA OZDRAVI: Upala grla mu otkrila strađnu dijagnozu, na pauzama između hemioterapija ide u školu da odgovara

Autor:

Vesti

22.11.2022

12:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ognjenova lavovska borba traje, a mi smo mu potrebni na tom putu do izlečenja.

POMOZIMO OGNJENU (15) DA OZDRAVI: Upala grla mu otkrila strađnu dijagnozu, na pauzama između hemioterapija ide u školu da odgovara

Foto: Privatna Arhiva/Aliko/L'artisan

Ognjen Kapata je petnaestogodišnjak kojem je strašna dijagnoza saopštena u uzletu sportske karijere i školovanja. Akutna limfoblastna leukemija veoma visokog rizika. Koliko je Ognjen uporan, kao i to koliko je veliki borac, najbolje pokazuje činjenica da u pauzama između terapija odlazi u školu. I ne samo to. Ognjen dobija visoke ocene, a želja mu je da sa svojom generacijom i svojim drugarima nastavi tamo gde je stao.

Trenirao je i zdravo se hranio, ali upala grla koju je imao činila mu se čudnom. Otišao je  u bolnicu i saznao da ima neprijatelja koji se nastanio u njegovom organizmu. Od tada kreće Ognjenova lavovska borba, a mi smo mu potrebni na tom putu do izlečenja. 

Ognjenova majka, Radmila, objašnjava za Telegraf.rs momenat u kom ih je zatekla strašna vest, kao i to kako se Ognjen i oni nose sa bolešću koja je promenila njihove živote.

Kako priča, Ognjen nije imao nikakve simptome koji bi ih upozorili da nešto u njegovom organizmu nije u redu. Sumnjiva mu je bila upala grla koja je bila vidljiva zbog crvenila, ali čak ni bol u grlu nije osećao.

 

- Grlo mu je bilo neobično crveno i kao da je imao neke kraste. Primetio je to i pokazao nam, a mi smo najpre sačekali dan, dva i rekli mu da proba da pije lekove za grlo. Pošto ga nije prolazilo, odlučili smo da odemo kod doktora jer smo smatrali da može da dobije temperaturu. Tada su mu iskočile i žlezde na vratu, ali ni to nam nije bilo nešto neobično. Ognjen je bio takvo dete, žlezde bi mu se povećale kad god bi ga bolelo grlo, i to bi se posle povuklo. Tako da smo mi 16. avgusta odlučili da odemo kod doktora - priča Radmila.

Neophodna transplatacija koštane srži

Rezultati, nažalost, nisu bili dobri. Krvna slika je bila loša. Leukociti su bili veoma visoki, a trombociti jako niski i tada su Ognjena uputili na Institut za majku i dete gde je hospitalizovan. Dijagnozu je saznao posle tri dana - akutna limfoblastna leukemija veoma visokog rizika.

Ognjen je tu vest sačekao vrlo hrabro i odlučio se za saradnju sa doktorima kako bi se što pre izlečio i oporavio. Počeo je da prima hemioterapije, ali tada je usledila još jedna loša vest, a to je da je neophodna transplatacija koštane srži.

- Kada su mu doktori opisali i objasnili kako će izgledati to lečenje on je prišao i rekao nam da hoće da ubije taj rak pa da nastavi gde je stao. Od samog početka veruje u to. Onda je došlo do toga da je transplatacija koštane srži neophodna, pa smo mu objasnili da se time smanjuje mogućnost da se bolest ikada više vrati, on je rekao: "Ako je to način da ozdravim skroz i da se bolest više ne vrati, pa hajmo što pre da to uradimo".  Tako Ognjen na sve to gleda. Ovih nedelju dana koliko smo kod kuće je iskoristio da se javi nastavnicama, da odgovara i dobije ocene kako ne bi izgubio godinu. Baš sam danas bila u gimnaziji kada su mi rekli, "Samo da znate, on je stvarno učio, nismo mu poklanjali ocene" - priča Ognjenova majka.

Trčao po 7 kilometara

Kako Radmila dodaje, Ognjen ima svoj cilj, da ozdravi, da se vrati u školsku klupu, sa svojim drugarima i svojom generacijom i ništa ne prepušta slučaju.

Ognjenovu porodicu je dodatno šokiralo to što se on razboleo uprkos tome što se bavio sportom od svoje četvrte godine, što se zdravo hranio i vodio zdrav način života.

- Hospitalizovan je sa pločicama na stomaku i mišićima. Niko nije mogao da veruje da je bolestan. Trenirao je, spremao se da ide sa svojim timom na pripreme. Tada je imao baš intezivne treninge. Trčao je sedam kilometara ujutru i popodne je imao dvočasovni trening sa loptom - priča Radmila.

Prvi momenti saznanja od čega Ognjen boluje, kako kaže Radmila bili su šok. Imali su period kada su odbijali da prihvate da njihov sin ima takvu dijagnozu, ali onda su odlučili da pobede u borbi sa opakim neprijateljem.

- Imala sam periode, jer smo u bolnici bili 50 dana, da se budim noću i onda se nadam da sam kod kuće i da sam to sve sanjala, tako isto i moj suprug. Onda u jednom momentu presečeš i shvatiš da nemaš drugog izbora i da moraš da se boriš da pomogneš da i on kroz sve to prođe kako treba, da se sve završi dobro i onda nemaš vremena da očajavas već počneš da se boriš. Ne mogu da kažem da je lako, nije. Ima momenata kada malo i padneš, ali se zaista trudimo da budemo pozitivni i da se borimo da sve to izguramo i da on ozdravi i vrati se svakodnevnim obavezama na koje je navikao - kaže Radmila.

Kako objašnjava, za Ognjenovu transplataciju koštane srži u inostranstvu potrebno je oko 270.000 evra, a za sada je sakupljena trećina. Taj iznos podmiruje troškove transplatacije, pretraživanja donora koštane srži i  troškove lečenja nakon oparcije. Ceo taj proces oporavka traje od 7 do 11 meseci u zavisnosti od toga kako se pacijent oporavlja i reaguje.

Pomozimo Ognjenu!

Ognjenu možete pomoći slanjem SMS poruke sa brojem 1374 na 3030 ili uplatom na dinarski račun: 160-6000001468268-15

Skeniranjem NBS IPS QR koda na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

*Pristupite preko vaše mBanking aplikacije i skenirajte kod sa ekrana. Iznos je podešen na 1000 RSD, a korekcija iznosa se može uraditi u samoj aplikaciji.

Uplatom na devizni račun:

160-6000001468451-48

IBAN:

RS35160600000146845148

SWIFT/BIC:

DBDBRSBG

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading