Usvojene PRIMEDBE Šabića zbog Centralnog registra građana

Autor: Tanjug

Vesti

24.01.2018

12:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu prekinulo je upis podataka iz Knjige državljana u Centralni registar građana.

RepublikaFoto: Tanjug
Rodoljub Šabić

To je učinjeno postupajući u skladu sa upozorenjem Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića, saopštio je Poverenik.

Šabić je, kako se navodi u saopštenju, primio dopis u kojem ga Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave obaveštava da će postupiti po svim primedbama i sugestijama Poverenika o uočenim nepravilnostima u obradi podataka o ličnosti po osnovu zaključenog Sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova. 


Ministarstvo je u dopisu navelo da je prekinulo sve dalje aktivnosti o upisu podataka iz Knjige državljana u tzv. Centralni registra ''dok se to pitanje ne reguliše zakonom''. 

Poverenik je pre nekoliko meseci, povodom potpisivanja "Sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji" koji ima za cilj da se "uspostavljanje elektronske evidencije o građanima Srbije" pokrenuo postupak nadzora nad sprovođenjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti od strane ta dva ministarstva, stoji u saopštenju. 

Nakon okončanja tog postupka Šabić je Ministarstvu uputio upozorenje da je obrada podataka o ličnosti uređena Sporazumom suprotna odredbama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i da se vrši bez zakonskog ovlašćenja. 


Reakciju Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Poverenik ocenjuje kao očekivanu i kao potez kojim, kako navodi, to Ministarstvo dovodi svoje postupanje u sklad sa zakonom. 

Šabić ukazuje da u skaldu sa Ustavom i odluci Ustavnog suda svrha i obim obrade moraju biti uređeni isključivo zakonom, a ne aktima niže pravne snage kao što su "sporazumi o poslovno-tehničkoj saradnji", dodaje se u saopštenju. 

Poverenik naglašava da državni organi treba da se uzdrže od sve češćih obrada podataka o ličnosti građana koju, kako kaže, vrše na osnovu raznoraznih "strategija ili pilot-projekata ne ispunjavajući uslove za dopuštenost obrade u skladu sa Ustavom i zakonom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading