TU SMO DA DECU NAUČIMO ĆIRILICU I NAŠU ISTORIJU: U srpskoj enklavi na Kosmetu počela nova školska godina

Autor:

Vesti

01.09.2022

12:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Prvi čas počeo je intoniranjem himne "Bože pravde", a spremne da nove generacije izvedu na put i nauče ćirilici i srpskoj istoriji su i učiteljice Tatjana i Suzana.

TU SMO DA DECU NAUČIMO ĆIRILICU I NAŠU ISTORIJU: U srpskoj enklavi na Kosmetu počela nova školska godina

Foto: RINA

Sa rančevima na leđima, iskrenim dečjim osmesima i uz pratnju roditelja osam učenika isturenog odeljenja Osnovne škole "Sveti Sava" u selu Suvi Do u blizini Kosovske Mitrovice krenulo je u novu školsku godinu. 

- Zbog malog broja učenika u ovom isturenom odeljenju nastava se odvija kombinovano, ali kod nas važi pravilo svi za jednog, jedan za sve - rekla je Tatjana Vrzić.

Istureno odeljenje u selu Suvi Do nalazi se u potpuno albanskom okruženju, ali to nije uticalo a roditelje da svoju decu upišu u neku drugu školu. Učiteljica Suzana Premović putuje iz Leposavića, oko 40 kilometara, na radno mesto u srpsku enklavu da predaje deci.

- Za sada nas niko ne dira, roditelji dolaze po decu ako oni nisu u mogućnosti to radimo nas dve, nije nam daleko i otpratimo ih. Ova naša škola jeste mala ali je potpuno renovirana donatorskim sredstvima koje je obezbedio Arno Gujon. Selo broji nepunih sto srpskih duša i radimo po programu koje je naložilo Ministarstvo prosvete Srbije - kazala je Suzana.

Direktor OŠ „Sveti Sava” Milorad Jovanović kaže da je jedna od najbrojnijih škola na celoj teritoriji Kosova i Metohije.

- Ministarstvo prosvete Republike Srbije, Kancelarija za Kosova i naša lokalna samouprava je obezbedila sve ono što je potrebno i neophodno da nova školska godina protekne u najboljem redu. Najbitnija je bezbednost dece i škole su obezbeđene video nadzorom, kamerama - rekao je Jovanović.

Bonus video:

Komentari (0)

Loading