NAMEŠTALJKA: Opština Sopot pakuje tendere za gorivo!

Autor:

Vesti

10.01.2018

06:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Korupcija na delu! Opština Sopot već treći put je raspisala tender za nabavku naftnih derivata sa takvim uslovima konkursa koji pogoduju samo jednom ponuđaču.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Predsednik opštine Živorada Milosavljevića nije hteo da komentariš, jer je u gužvi

Iako je Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki već dva puta poništila postupak i naplatila troškove postupka opštini, Sopot i u najnovijem, trećem tenderu, insistira na uslovima kojima se favorizuje jedna kompanija.

Naime, u konkursnoj dokumentaciji, u sva tri tendera, kao jedan od kriterijuma na osnovu kojih se rangiraju ponude navodi se i troškovna ekonomičnost, odnosno udaljenost najbliže benzinske stanice od sedišta naručioca.

Time je favorizovan "Lukoil", koji ima pumpu na svega stotinak metara od zgrade opštine. Zbog ovoga je reagovao "Knez petrol" i žalio se komisiji, kako stoji na njihovom sajtu, a ona je dva puta poništila postupak javne nabavke.

KAKO SE ŠTELUJU USLOVI TENDERA

Tender 1

  • Najniža ponuđena cena bez PDV
  • UDALJENOST NAJBLIŽE PUMPE OD SEDIŠTA NARUČIOCA
  • Rok plaćanja

Tender 2

  • Najniža ponuđena cena bez PDV
  • UDALJENOST NAJBLIŽE PUMPE OD SEDIŠTA NARUČIOCA
  • Rok plaćanja

Tender 3

  • Popust na cene
  • UDALJENOST NAJBLIŽE BENZINSKE STANICE OD SEDIŠTA NARUČIOCA
  • RASPROSTRANJENOST MREŽE, ODNOSNO BROJ PUMPI

 

(velikim slovima napisan uslov koji favorizuje jednog ponuđača)

PONAVLJAČI IZ OPŠTINE

Opština Sopot, međutim, i treći put ponavlja isti kriterijum, smanjujući broj poena koji on nosi umesto da ga potpuno isključi, ali uvodi i jedan nov - rasprostranjenost mreže, odnosno broj benzinskih stanica na teritoriji Srbije, koji opet pogoduje samo pojedinim poručiocima (a nikakve veze nema da li neka kompanija ima pumpe u Subotici, Vranju ili nekom trećem mestu, gde sigurno neće isporučivati gorivo vozilima iz Sopota).

"Knez petrol" se žalio i treći put, o čemu će komisija tek odlučivati. Pritom, za sve to vreme opština Sopot nesmetano kupuje gorivo direktnom pogodbom, što otvara mogućnost za manipulacije i navodi na pomisao da im je od početka to možda i bio cilj da bi nesmetano trgovali s kim hoće.

Mario Spasić, generalni sekretar Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije, kaže da je u pitanju očigledna korupcija.

- To je školski primer nameštanja posla određenoj kompaniji jer je taj kriterijum potpuno neobjektivan da bi se našao u konkursnim uslovima. Ako je komisija to već konstatovala i upozorila opštinu Sopot da promeni uslove, može se govoriti i o krivičnom delu zloupotrebe službenog položaja ukoliko ovi kriterijumi ostanu na snazi. U normalnim okolnostima ovako nešto više se nikada ne bi ponovilo, međutim, pošto se ponavlja, ima i elemenata krivičnog dela i mi ćemo podneti tužbu nadležnom tužilaštvu protiv N. N. lica u opštinskoj upravi opštine Sopot - najavljuje Spasić.

SVI BEZ KOMENTARA

Srpski telegraf je ovim povodom uputio pitanja opštini Sopot, ali ni posle dva dana nismo dobili tražene odgovore. Umesto toga, u telefonskom razgovoru su nam poručili da je sve što je bitno za spornu javnu nabavku navedeno na sajtu javnih nabavki i da nemaju šta da dodaju.

Objašnjenje smo pokušali da dobijemo i od predsednika opštine Živorada Milosavljevića, međutim, on nije želeo ništa da komentariše jer je, kako je rekao, u gužvi. Za komentar nisu bili raspoloženi ni u "Knez petrolu" i "Lukoilu".

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (14)

Loading
Filip

10.01.2018 20:13

Taj Knez ima ubedljivo najgore gorivo, treba im zabraniti rad.

Odgovori 12 0
Dane

10.01.2018 20:35

Pa ljudi blizina pumpe je najbitnija, jer u suprotnom mogu da se jave i iz Leskovca sa najnizom cenom i sta onda?

Bora

10.01.2018 20:49

Ako je komisija ponistila postupak zbog blizine pumpe, onda tu nisu cista posla...

Maja

11.01.2018 09:06

Šta sad javi se neko ko ima jednu pumpu u Subotici, a najnižu cenu, i on će proći, iako će neko iz Sopota morati da ide u Suboticu da sipa gorivo i na taj način će potrošiti minimum 4 sata plus koliko goriva da bi isto sipao, a pri povratku će opet biti na pola rezervoara. I nek objasni Komisija kako udaljenost nije bitna?!