NISAM JA MAJKA, JA SAM GOSPOĐA! Žestoka polemika zbog načina obraćanja ženama

Autor: D. PETROVIĆ - T. STANIĆ

Vesti

06.02.2022

20:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Majko, izvolite, sad će doktor da pregleda vaše dete...

NISAM JA MAJKA, JA SAM GOSPOĐA! Žestoka polemika zbog načina obraćanja ženama

Foto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ

Ovakvu ili sličnu rečenicu sigurno ste nebrojeno puta čuli u domu zdravlja i ne sluteći da će ona biti povod za žestoku polemiku, pravi mali rat koji se poslednjih dana vodi na društvenim mrežama.

SUPROTNI STAVOVI

Ničim izazvano, naime, neko je pokrenuo debatu o tome da li je oslovljavanje sa majko degradacija žene i njeno svođenje samo na jednu ulogu. Kako kažu oni koji zastupaju ovu tezu, jedino primereno bilo bi reći gospođo ili gospođice. S druge strane, mnogo je onih koji smatraju da u tome što je neko majka nema ničeg ružnog, naprotiv, i da je takvo oslovljavanje veoma simpatično.

U izjavama za Srpski telegraf dve žene, obe učesnice u javnom životu, iznele su potpuno različite stavove na ovu temu.

Bivša ministarka po profesiji neuropsihijatar Slavica Đukić Dejanović ističe da u našoj kulturi obraćanje nekome s majko ili bako podrazumeva najviši stepen topline i uvažavanja.

Dragojević najaktivniji u polemici

Jedan od najaktivnijih učesnika debate na Tviteru je reditelj Srđan Dragojević. On je na svom nalogu postavio i anketu, uz napomenu da muškarci nisu dobro došli da se izjasne.

Usledila je kanonada komentara (i kritika na njegov račun):

Republika

Foto: ST/Dragan Kadić

Srđan Dragojević

- Ja i ne obraćam pažnju na to, uostalom, jesam u funkciji majke kad vodim dete kod pedijatra, kad idem za sebe, oslovljavaju me sa gospođo ili po imenu, uz persiranje. Mislim da ovo majko koriste i u svrhu smirivanja uspaničenih mama i uplašene dece, bez želje da uvrede bilo koga - napisala je izvesna Sanja.

Usledio je odgovor Dragojevića:

- I ja sam u funkciji putnika kada letim. Da li mi se stjuardesa obraća sa putniče? Auto-mehaničar sa vozaču.

- Ja sam zdravstveni radnik i prosto imam iskustva da ocenim kada treba da kažem gospođo. Ali moram vam reći da je u našoj kulturi obraćanje s majko prožeto tolikom toplinom i pravi jedan empatijski odnos koji je neophodan za kvalitetno uspostavljanje komunikacije između lekara i pacijenta. Dakle, treba pitati, pre svega, pacijente, mada mislim da najvećem broju onih koji dolaze kod nas lekara to nikada nije smetalo. Naprotiv, otvorilo je vrata potpunoj iskrenosti i jednoj toplini, koja je preduslov za uzimanje podataka o simptomima i svega onoga što je potrebno za dobru dijagnostiku i lečenje - precizira Slavica Đukić Dejanović.

STVAR VASPITANJA

Brankica Janković, poverenica za rodnu ravnopravnost, uopšte se ne slaže s bivšom ministarkom:

- Žene su majke samo svojoj deci, a bake samo svojim unucima, pa je meni lično, najblaže rečeno, neukusno kada u zdravstvenim ustanovama kroz hodnike čujem staramajko, majko, bako i slične familijarnosti. Ukazala bih na to da postoje etički kodeksi o ponašanju medicinskog osoblja prema pacijentima, a u krajnjoj liniji podrazumeva se da smo tokom odrastanja nešto poneli iz kuće i da smo vaspitavani da se u svakoj formalnoj komunikaciji obraćamo sa gospođo i gospodine. Ipak, na kraju, sve je to stvar ličnog doživljaja i nisam sigurna da ovakve rasprave imaju neku poentu.

Bonus video:

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Dragan

07.02.2022 02:08

U svetu srećom po čovečanstvo je velika većina dobrih i smernih ljudi i ženica velikog srca, hvala bogu za /majke očeve, bake i deke. Ali na našu vekiku žalost postoje i one nadžik babe i dede, o kojima ja čak i u njihovom prisustvu pričam o njima u trećem licu nagledao sam se dosta takvih.. spodoba.. na moju veliku žalost.

Mila

07.02.2022 07:56

Zdravstveni radnici su previše opterećeni da bi još i pamtili imena i prezimena. Ovo je obično mlaćenje prazne slame onih koji žele da su neko i nešto. Bavite se važnim stvarima, gospođo/gospođice a nemojte prepisivati zapadne budalaštine.

Nušić 2

07.02.2022 12:50

Kad mi napirlitana medicinska sestra u tesnim pantalonama i našminkana kašikom raščepi usta i kaže "majko, uđite", rogovi mi niknu. Nije do obraćanja, nego do vulgarnih ljudi. Isto bi zvučalo i da kaže "uvažena gospođo", jer kao što joj nisam majka, nisam joj ni uvažena. A sa zakonske strane, možda sam i gospodin, to se danas ne definiše prestrogo.

Mimi

07.02.2022 15:01

Gospođa Janković je potpuno u pravu. Takvo obraćanje predstavlja nedostatak kulture i vaspitanja.