DOKTOR RADMILO PETROVIĆ OTKIO KADA MOŽEMO OČEKIVATI KRAJ PANDEMIJE: Tek nakon ovog momenta će virus početi da jenjava

Autor:

Vesti

27.01.2022

15:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Korona već dve godine hara svetom, a poslednji soj, omikron, raširio se planetom brzinom munje i doveo do rekordnog broja zaraženih u mnogim državama.

DOKTOR RADMILO PETROVIĆ OTKIO KADA MOŽEMO OČEKIVATI KRAJ PANDEMIJE: Tek nakon ovog momenta će virus početi da jenjava

Foto: printscreen

Epidemiolog u penziji dr Radmilo Petrović gostovao je u emisiji 150 minuta na TV Prva, gde je najpre odgovorio na pitanje da li će nam mutiranje virusa doći glave.

"To je mnogo ozbiljno što ste vi rekli, možda nekima, u manjem broju slučajeva. Moramo se boriti protiv toga, virus je mutirao u smislu da je inkubacija kraća, da je broj čestica virusa za zaražavanje verovatno manji, pa se zato brže širi i daje tu eksplozivnu epidemiju. Po mojim procenama, neće se zaustaviti dok ne bude imunizovano, bilo prirodnim putem ili vakcinacije, dok ne bude 70 odsto. Tek onda će virus početi da jenjava. Mi imamo 58 odsto vakcinisanih, ali trećom dozom koja je najbitnija u tome nemamo više od 30 odsto, možda i manje".

Mnogi stručnjaci uskoro najavljuju kraj pandemije i skidanje maski, ali dr Petrović ipak smatra da ćemo maske morati da nosimo još neko vreme.

"To bi bilo lepo, ali ja ne verujem da ćemo lako ostati bez maski jer su one veoma korisne, ne samo za korona virus, već i za druge respiratorne infekcije. Ona štiti od gripa, drugih respiratornih virusa i bakterija, s njima ćemo se družiti još dosta dugo. Nadam se da će korona brzo završiti ovaj talas, brže nego prethodni i da ćemo već u martu imati mnogo manje zaraženih".

Epidemiolog je istakao da je jako teško izbeći zaražavanje omikronom jer je oko 50 odsto testiranih zaraženo, što se vidi iz podataka od prethodnih dana.

- Kod netestiranih računajte na svakih tri ili četiri osobe u zatvorenom prostoru, jedan ima asimptomatsku infekciju korona virusom - upozorio je doktor.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Maske redovno treba menjati (Foto: Ilustracija)

Nošenje zaštitnih maski jedna je od mera koje smanjuju rizik od zaraze, ali zahvaljujući informacijama koje se šire preko društvenih mreža, ima onih koji veruju da su maske opasne i loše po zdravlje.

"Ne mogu da škode, to su netoksične maske. Znate, u ozbiljnim firmama koje se prave proizvodnjom maski, vrše se ispitivanja na toksičnost tog veštačkog materijala, na propusnost... Svetska zdravstvena organizacija je 2004. godine donela neke preporuke da postoje tri vrste maski – tipa hirurških za opštu upotrebu, maske sa najvećim stepenom puštanja odnosno filtracije, druga kategorija maski koje su bile samo za zdravstvene radnike, koje štite 95 odsto i treća je bila grupa onih najjačih, najveće filtracione sposobnosti, to su maske za osobe koje rade u kovid bolnicama, infektivnim odeljenjima".

On je napomenuo i da maske treba redovno menjati.

- Jedna maska, dok je nosimo, ona zaustavlja virus spolja, ali se i ovlaži od našeg disanja i te pore postanu manje propusne i manje dišemo kroz filter, a više uvlačimo vazduh oko nosa, u ovom delu koji nije zatvoren. Neće da naškodi to, to je samo neprijatno za nošenje i onda treba zameniti češće ako je čovek u nekoj vlažnoj sredini. Ako je u nekoj normalnoj sredini, ne treba nositi duže od tri sata, treba je menjati - poručio je epidemiolog, prenosi Mondo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading