ŠOK ZA VOZAČE U SRBIJI! Diže se kosa na glavi, cena dizela IDE NA 200 DINARA, a evo šta je razlog!

Autor: Republika

Vesti

04.02.2022

08:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Litar dizel goriva će u Srbiji uskoro koštati čak 200 dinara.

ŠOK ZA VOZAČE U SRBIJI! Diže se kosa na glavi, cena dizela IDE NA 200 DINARA, a evo šta je razlog!

Foto: Profimedia

Trend rasta cena nafte na svetskom tržištu u velikoj meri se odražava i na situaciju u našoj zemlji, pa će tako uskoro litar najkvalitetniijeg dizela koštati čak 200 dinara!

Davno su prošla vremena, kada su se ljudi vodili mantrom "sipaj i ne misli". Danas, pre nego što se krene na benzinsku pumpu, dobro se promisli i triput se meri, a jednom seče. Na to su nas naterale cene naftnih derivata.

U ovom trenutku, cena najkvalitetnijeg dizel goriva iznosi 187 dinara, a u skorijoj budućnosti, već do marta, biće čak 200 dinara! Do ovoga bi mogle da dovedu visoke cene nafte na svetskom tržištu usled pandemije korona virusa i aktuelne krize u Ukrajini.

Svi gledaju ka Ukrajini

Stručnjaci napominju da do novog skoka cena neće doći samo ukoliko brzo dođe do mirnog rešenja krize u Ukrajini, a to je malo verovatno.

- Danas u Srbiji litar benzina košta oko 170 dinara, deset dinara više nego u julu prošle godine. Litar dizela ide i do 187 dinara, što je čak 20 dinara više nego pre pola godine. Bilo je nekih prognoza da će cena na berzama već krajem prošle godine porasti do 100 dolara za barel, ali to se nije desilo. Sada se ona na berzama kreće oko 90 dolara - objašnjava trenutnu situaciju vlasnik 'Nafte a. d.' Nebojša Atanacković.

Prema njegovim rečima, cene na našim pumpama rastu već duže vreme i taj trend će, nažalost, morati da se nastavi.

- U vreme pandemije cena barela na svetskim tržištima najpre je padala, a onda dramatično rasla. Sada imamo krizu oko Ukrajine i Rusije i cena 'crnog zlata' je opet u porastu. Na skokove nafte najviše utiču svetske promene, a to se sve odražava i na naše tržište. Naše cene zavise od svetskih. Ukoliko brzo dođe do mirnog rešenja krize u Ukrajini, sve će biti bolje. Ali ako se to ne desi, moguće je da već za mesec dana imamo cenu dizela i do 200 dinara za litar. Takođe, u narednom periodu država treba da uskladi akcize sa visinom inflacije iz prošle godine i to će biti rast cene od šest do sedam odsto -  navodi Atanacković za Informer.

Kako berza kaže

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović kaže da je jako nezahvalno prognozirati kretanje cena.

- Kada bih govorio o poskupljenju, to bi podrazumevalo da tačno znam kako će se kretati cena nafte na berzi i kakav će uticaj na cenu imati brojni tržišni pokazatelji. A mnoge ekspertske procene su se u poslednjih godinu dana pokazale kao potpuno pogrešne. Potrošači, medutim, treba da budu svesni da će se promene na globalnom nivou odraziti i na srpsko tržište nafte i derivata nafte. To znači da, kada cene idu naviše u svetu, idu i kod nas, i obrnuto - objašnjava Mićović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Pametnica

05.02.2022 08:43

U našem već puno puta potvrdjenom slučaju , kada cene na Svetskom tržištu Rastu , odnosno Padaju , kod Nas UVEK , Rastu . Tako da nemojte da Laž.te .