GODINU DANA OD AFERE "CURENJE PODATAKA": Tužilaštvo ćuti i štiti "Medigrupu"

Autor:

Vesti

29.01.2022

10:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Već na prvi pogled jasno je ko je kriv, ali istraga i dalje tapka u mestu

GODINU DANA OD AFERE "CURENJE PODATAKA": Tužilaštvo ćuti i štiti "Medigrupu"

Foto: ST/N. PANČIĆ

Ko i zašto štiti "Medigrupu"? Ovo je jedino moguće pitanje koje se može postaviti više od godinu dana nakon izbijanja afere koja je tresla Srbiju. 

Tada je, podsetimo, Srpski telegraf otkrio da su iz pomenute mreže zdravstvenih ustanova procurili najpoverljiviji lični i medicinski podaci njihovih pacijenata. Bruka je pukla početkom januara 2021, a podaci su curili u dužem vremenskom periodu pre toga. Tužilaštvo je počelo da ispituje slučaj, međutim, do dana današnjeg nije se daleko odmaklo. Možda je preciznije reći: nije se odmaklo uopšte...

JAČI OD SVIH

Na pitanja koja smo pre tri dana poslali Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, na koje nas je uputilo Više javno tužilaštvo u Beogradu, odgovore nismo dobili. A pitali smo, između ostalog, nešto veoma prosto: "Kako je moguće da se za više od 12 meseci istraga nimalo nije pomakla?" U međuvremenu, "Medigrupa", koja je jedini i isključivi krivac za nezapamćeni skandal, odustala je od daljeg gonjenja Joane Batsijalu, sa kojom su suvlasnički držali jednu od klinika unutar svoje mreže. "Medigrupa" je pokušala krivicu da svali na nju iako je od početka bilo jasno da podaci nisu mogli da procure iz njene klinike.
U pismu Višem javnom tužilaštvu "Medigrupa" je navela da odustaje od učešća u daljem postupku, čime je priznala da su sve optužbe protiv Joane bile laž i pokušaj prebacivanja odgovornosti. Ipak, uprkos podrobno obrazloženim navodima o nezakonitostima u radu, ovaj lanac klinika kao da je jači od države, a njen prvi čovek Dejan Pešić na sve načine i sve vreme pokušava da zataška aferu.

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ/Tanjug/ilustracija

Dejan Pešić, prvi čovek Medigrupe

 

OGROMNI PROPUSTI


Joanu Batsijalu i još jednu radnicu prijavili su iz "Medigrupe", koja je deo poslovne imperije milijardera Džordža Soroša, pokušavajući da od njih naprave žrtvene jarce iako je, primera radi, Joana gotovo tri godine ukazivala na ogromne propuste u čuvanju i zaštiti podataka pacijenata. Njeno svedočenje u policiji otvorilo je novu Pandorinu kutiju jer, prema svemu sudeći, ne samo da su iscurili podaci pacijenata, već su neki pacijenti i ucenjivani.
- Za dve godine poslala sam preko 1.600 mejlova da bih rukovodioce upozorila na velike propuste u bezbednosti podataka, finansija, kao i uslova rada zbog fiktivnih radnih mesta. Početkom 2018. dve radnice s rukovodećih radnih mesta su napustile "Medigrupu" i nakon toga su kontaktirale sa svim pacijentima za koje su znale da su imućniji i poznati, takođe su im i slale poruke, što je značilo da su odnele podatke o pacijentima - ispričala je Joana Batsijalu u policiji.

Šta je sve procurilo

- lični podaci pacijenata, uključujući i matične brojeve, adrese...
- sve posete ustanovama "Medigrupe", sa imenima lekara kod kojih su bili
- dijagnoze
- nalazi pregleda
- terapije i obavljeni zahvati
- istorijat ranijih bolesti i tegoba

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading