POVERENIK ŠALJE "MEDIGRUPU" NA SUD: Afera curenja podataka polako dobija epilog!

Autor:

Vesti

29.06.2021

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Utvrđeno da je privatni zdravstveni sistem grubo kršio propise i ugrozio pacijente!

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Milan Marinović

Milan Marinović, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, utvrdio je grubo kršenje propisa u "Medigrupi", izrekao im opomenu i podneo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

U izveštaju poverenika jasno se navodi da su poverljivi lični i medicinski podaci pacijenata procurili iz jedne od klinika "Medigrupe". Konstatuje se i koji su sve članovi Zakona o zaštiti podataka o ličnosti prekršeni (pogledajte dokument u prilogu).

Iz "Medigrupe" juče nisu odgovorili na pitanja Srpskog telegrafa, kao ni u većini ranijih slučajeva, ali je ovim potvrđeno sve ono što je naš list, na osnovu svojih saznanja, objavljivao u seriji tekstova nakon što je izbila velika afera sa curenjem podataka.

U međuvremenu, rukovodstvo "Medigrupe" pokušalo je krivicu da svali na Joanu Batsijalu, vlasnicu jedne od klinika u sastavu "Medigrupe". To je, kako je ona izjavila na saslušanju, bila njihova osveta jer je htela da raskine ugovor s njima. Pokušaj im nije uspeo i nedavno je u pismu Višem javnom tužilaštvu "Medigrupa" navela da odustaje od učešća u daljem postupku, čime je priznala da su sve optužbe protiv Joane bile laž.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

Podsetimo, uskoro se navršava i godinu dana otkada je poreska policija (deluje u sastavu Poreske uprave, odnosno Ministarstva finansija) utvrdila utaju poreza na dobit u iznosu od 2.253.492 dinara unutar ovog sistema. Preciznije, pokušaj utaje, s obzirom na to da je sve otkriveno.

Inače, upravo je Joana Batsijalu gotovo tri godine ukazivala na ogromne propuste u čuvanju i zaštiti podataka pacijenata. Njeno svedočenje u policiji otvorilo je novu Pandorinu kutiju jer, prema svemu sudeći, ne samo da su iscurili podaci pacijenata već su neki pacijenti i ucenjivani.

- Za dve godine poslala sam preko 1.600 mejlova da bih rukovodioce upozorila na velike propuste u bezbednosti podataka, finansija, kao i uslova rada, zbog fiktivnih radnih mesta. Početkom 2018. dve radnice s rukovodećih radnih mesta su napustile "Medigrup SEE" i nakon toga su kontaktirale sa svim pacijentima za koje su znale da su imućniji i poznati, takođe su im i slale poruke, što je značilo da su odnele podatke o pacijentima - ispričala je Joana Batsijalu u policiji.

Šta je sve procurilo

- lični podaci pacijenata, uključujući i matične brojeve, adrese...

- sve posete ustanovama "Medigrupe" s imenima lekara kod kojih su bili

- dijagnoze

- nalazi pregleda

- terapije i obavljeni zahvati

- istorijat ranijih bolesti i tegoba

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading