DANAS JE SVETI MUČENIK GORDIJE: Osuđen je na smrt, a evo šta je rekao svom dželatu

Autor:

Vesti

16.01.2022

06:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravsolavna crkva danas obeležava praznik Svetog mučenika Gordija.

DANAS JE SVETI MUČENIK GORDIJE: Osuđen je na smrt, a evo šta je rekao svom dželatu

Foto: ST/Petar Divac

Rođen u Kesariji Kapadokijskoj. Bio je oficir u rimskoj vojsci u vreme cara Likinija.

No kada nasta strašno gonjenje hrišćana, on napusti vojsku i svoj čin i udalji se u pustinju Sinajsku. Usamljen na planini Horivu, Gordije provođaše vreme u molitvi i razmišljanju o tajnama neba i zemlje.

Naročito, pak, razmišljaše o sujeti i ništavnosti svega onoga oko čega se ljudi toliko muče i bore na Zemlji, pa najzad poželi da umre i preseli se u život neprolazni i netruležni. S tom željom on siđe u grad u vreme nekih neznabožačkih trka i igara.

Prijavi se gradonačelniku kao hrišćanin. Uzalud ga ovaj odvraćaše od vere, s laskama i pretnjama. Gordije osta nepokolebljiv i tvrd kao dijamant i govoraše: „Nije li očito bezumlje kupovati ovim kratkovremenim životom večnu muku i pogibao duševnu?“

Na smrt osuđen, on radosno hitaše gubilištu i usput govoraše dželatima o divnoj i slatkoj nauci Hristovoj. I s imenom Isusovim na usnama on predade svoje mlado telo maču a pravednu dušu Bogu 320. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading