OBIČAJ UOČI NIKOLJDANA KOJI DONOSI RADOST: Da vam deca budu srećna, ispoštujte OVO pravilo!

Autor: Republika

Vesti

18.12.2021

10:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Prepodobnog Savu Osvećenog, a postoji jedan običaj koji treba ispoštovati večeras.

OBIČAJ UOČI NIKOLJDANA KOJI DONOSI RADOST: Da vam deca budu srećna, ispoštujte OVO pravilo!

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Sava je rođen u Cezareji, današnjem Kajseriju, godine 439, a upokojio se u Jerusalimu, 5. decembar 532. godine.

Stasavao je u Kapadokiji, u hrišćanskoj porodici, od oca Jovana i majke Sofije. Zamonašio se u sedamnaestoj, bio je hrišćanski sveštenik, osnivač crkve u Jerusalimu i svetitelj.

Stari kažu kažu da se Sava čitavog života borio sa demonima koji su želeli da ga ubede da digne ruke od pravoslavlja. Na zapadu Srbije današnji dan nazivaju Petkom pred Nikoljdan.

Sava, kog pozva car Anastasije I, a na nagovor patrijarha Jerusalimskog, pokazao se kao dosledni zaštitnik pravoslavlja, što je razgnevilo cara. Posle smrti cara Anastasija, a tokom vladavine cara Justina spor je okončan i Sava se vratio u svoj manastir. 

Foto: Photo by Andriy Tod on Unsplash

Vernici danas slave Prepodobnog Savu Osvećenog

Postoje spisi koji svedoče o učešću Save Osvećenog u teološkim sporovima koji su se vodili u Carigradu pre i tokom Četvrtog vaseljenskog sabora.

Sava Osvećeni je autor povelje, nazvane po njemu - Povelja Svetog Save - u kojoj je regulisan redosled bogosluženja, i opisana monaških tradicija palestinskih manastira 5. veka. Pisana je pod uticajem manastirskih povelja Svetog Pahomija i Svetog Vasilija Velikog.

Pravoslavna crkva slavi ovog svetitelja 18. decembra po Gregorijanskom kalendaru, odnosno 5. decembra po Julijanskom. Slavi se kao krsna slava.

Običaji na današnji dan

Današnjem prazniku se posebno raduju najmlađi jer večeras sveti Nikola na belom konju obilazi svu decu i deli im poklone.

Dečije cipele se večeras ostavljaju na prozoru, kako bi poklon bio ostavljen tu. Prema verovanju svako žensko dete rođeno na ovaj dan imaće veoma srećan brak.

Komentari (1)

Loading
Bepa

18.12.2021 12:51

Тропар (глас 8): Потоцима твојих суза бесплодну пустињу си обрађивао и уздасима из дубине душе, умножио си великим трудом своје таланте. Био си свећњак свету, сијајући својим чудесима, Саво оче наш: Моли Христа Бога, да спасе душе наше.