DANAS JE PREPODOBNI SAVA OSVEĆENI: Ceo život se borio sa demonima koji su ga terali da digne ruke od vere

Autor:

Vesti

18.12.2021

06:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju dan u crkvenom kalendaru posvećen Savi Osvećenom odnosno Savi Prepodobnom.

DANAS JE PREPODOBNI SAVA OSVEĆENI: Ceo život se borio sa demonima koji su ga terali da digne ruke od vere

Foto: ST/N. PANČIĆ

Sava je rođen u Cezareji, današnjem Kajseriju, godine 439, a upokojio se u Jerusalimu, 5. decembar 532. godine.

Stasavao je u Kapadokiji, u hrišćanskoj porodici, od oca Jovana i majke Sofije. Zamonašio se u sedamnaestoj, bio je hrišćanski sveštenik, osnivač crkve u Jerusalimu i svetitelj.

Stari kažu kažu da se Sava čitavog života borio sa demonima koji su želeli da ga ubede da digne ruke od pravoslavlja. Na zapadu Srbije današnji dan nazivaju Petkom pred Nikoljdan.

Sava, kog pozva car Anastasije I, a na nagovor patrijarha Jerusalimskog, pokazao se kao dosledni zaštitnik pravoslavlja, što je razgnevilo cara. Posle smrti cara Anastasija, a tokom vladavine cara Justina spor je okončan i Sava se vratio u svoj manastir. 

Postoje spisi koji svedoče o učešću Save Osvećenog u teološkim sporovima koji su se vodili u Carigradu pre i tokom Četvrtog vaseljenskog sabora.

Sava Osvećeni je autor povelje, nazvane po njemu - Povelja Svetog Save - u kojoj je regulisan redosled bogosluženja, i opisana monaških tradicija palestinskih manastira 5. veka. Pisana je pod uticajem manastirskih povelja Svetog Pahomija i Svetog Vasilija Velikog.

Pravoslavna crkva proslavlja ovog svetitelja 18. decembra po Gregorijanskom kalendaru, odnosno 5. decembra po Julijanskom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Bepa

18.12.2021 11:53

Тропар (глас 8): - Потоцима твојих суза бесплодну пустињу си обрађивао и уздасима из дубине душе, умножио си великим трудом своје таланте. Био си свећњак свету, сијајући својим чудесима, Саво оче наш: Моли Христа Бога, да спасе душе наше.