DOKTOR SKANO O KRAJU EPIDEMIJE: Nemam kristalnu kuglu, ali Srbija još nije van opasnosti

Autor:

Vesti

18.12.2021

07:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor Kancelarije SZO za Srbiju i izlaslanik za Zapadni Balkan doktor Fabio Skano kaže za RTS da u Srbiji već tri nedelje pada broj slučajeva koronavirusa, ali da to ne znači da smo van opasnosti.

DOKTOR SKANO O KRAJU EPIDEMIJE: Nemam kristalnu kuglu, ali Srbija još nije van opasnosti

Foto: Tanjug/AP

Doktor Fabio Skano naveo je, govoreći za Dnevnik RTS-a, da Srbija treba da se pripremi za omikron soj kako bi se izbegao budući talas.

Šta danas znamo o omikronu, da li vas brinu nove mutacije? Koliko nas postojeće vakcine štite?

Ono što znamo jeste da se širi brže, što znači da će biti sve više slučajeva. Što se tiče bolesti, SZO je veoma zabrinuta zbog toga što ljudi tretiraju omikron kao blag, ali je veoma prenosiv i to će povećati broj pacijenata i opteretiti zdravstveni sistem. Najvažnije stvari su vakcinacija, buster doza, nošenje maski, provetravanje i lečenje kada se na žalost neko razboli.

Kako ocenjujete trenutnu epidemijsku situaciju u regionu, gde je Srbija na toj mapi?

Ono što zapažamo u regionu Evrope, vidimo pad broja slučajeva, ali situacija nije ista u 53 zemlje. Dolazi nam i omikron i videli smo da postaje dominantan u okruženju kao što je Kopenhagen i gradovi u Ujedinjenom Kraljevstvu.

U Srbiji imamo situaciju u kojoj već tri nedelje pada broj slučajeva, ali to ne znači da smo van opasnosti. Naprotiv, treba da se pripremimo pre svega za omikron, da izbegnemo budući talas.

Sastali ste se sa ministrom zdravlja, šta ste se dogovorili? Koji će biti vaši prvi potezi u Srbiji?

Bilo mi je veoma drago što sam imao priliku da se sastanem sa ministrom Lončarom prvog dana na poslu i već sam uspostavio sjajni radni odnos sa njim i njegovim timom. Prvi potez, napravimo korak unazad, mislim da smo naučili tešku lekciju zahvaljujući kovidu i zato nam je kolektivno potrebno da stavimo zdravstvo u centar upravljanja zemljom.

Svakako ćemo nastaviti podršku vladi, što se tiče podrške vakcinacije i imali smo priliku da razgovaramo sa kabinetom premijerke, ali treba obratiti pažnju na sva zdarstevna pitanja koja utiču na razvoj zemlje i moramo sprečiti buduće pandemije. To su najvažnije investicije i inovacije u zdravstvu, promovisanje zdravog života.

Kako ocenjujete borbu Srbije sa kovidom?

Ovdašnji zdravstveni sistem se nije srušio i to odlično govori o zdravstvenom sektoru, ali i pojedincima koji su šitili sebe i društvo. Osim toga 10 meseci sam vam bio sused, pošto sam bio u Sarajevu i iz te perspektive zaista cenim solidarnost koju je Srbija pokazala tokom pandemije.

Prema vašoj prognozi, kada možemo da očekujemo kraj pandemije?

To je pitanje koje sve zanima, ali ja nemam kristalnu kuglu i ono što mogu da kažem da govorim o stabilizaciji pandemije. Zahvaljujući vakcinaciji, zajedno sa vladama ćemo raditi na tome. I da zaključim, pošto je ovo posebno doba godine i pošto u Srbiji dolaze najveće slave, proslavite te praznike sa porodicama i proslavite ih u malim grupama. Što manje, to bolje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading