Preminuo episkop Luka

Autor:

Vesti

18.12.2021

06:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Episkop zapadnoevropski Luka preminuo je u petak u popodnevnim časovima, saopšteno je iz iz Eparhije zapadnoevropske.

Preminuo episkop Luka

Foto: Eparhija zapadnoevropska

Episkop Luka

Episkop Luka (Kovačević) rođen je 30. oktobra 1950. godine u Piskavici kod Banjaluke. Bogosloviju Sveta Tri Jerarha u manastiru Krka završio je 1971. godine, a studije teologije 1982. godine na Institutu Svetog Sergija u Parizu.

Zamonašen je 26. juna 1976. godine, a zatim na praznik Svetog proroka Jeliseja, rukopoložen u čin jeromonaha od strane episkopa australijsko-novozelandskog Nikolaja.

Od 1982. do 1992. godine bio je sabrat manastira Svetog Save u Ilajnu, Australija.

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve, na redovnom zasijedanju u maju 1992. godine, izabrao je arhimandrita Luku za episkopa australijsko-novozelandskog.

Čin episkopske hirotonije u Manastiru Vavedenje u Beogradu, 17. avgusta 1992. godine učinio je patrijarh Pavle uz sasluženje većeg broja episkopa. Iste godine u manastiru Svetog Save u Ilajnu, ustoličen je u tron episkopa australijsko-novozelandskih.

1997. godine izabran je za episkopa Eparhije zapadnoevropske sa sedištem u Parizu.
Sa položaja episkopa Eparhije zapadnoevropske, obavljao je dužnost administratora Eparhije australijsko-novozelandske sve do 1999. godine.

Datum i vreme sahrane episkopa Luke biće naknadno objavljeni.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Bepa

18.12.2021 12:22

Са вером у Бога и надом на живот вечни у Спаситељу нашем Исусу Христу, опраштамо се од нашег епископа западноевропског Луке.