SAVETI DIREKTORA ORTOPEDIJE KCS: Kako da nas hodanje po ledu ne odvede pravo u bolnicu

Autor:

Vesti

13.12.2021

07:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor Klinike za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju KCS Marko Kadija dao je savete za starije građane i sve za one koji moraju da izađu napolje po snegu i poledici. Obuća sa đonovima koji se ne klizaju je jedna od najvažnijih stvari a takođe je bitno da se obrati pažnja na "crni led".

SAVETI DIREKTORA ORTOPEDIJE KCS: Kako da nas hodanje po ledu ne odvede pravo u bolnicu

Foto: Tanjug/N. MIHAJLOVIĆ

Sa prvim pravim većim snegom, stiglo je i doba godine kada ortopedi i traumatolozi imaju više posla.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Marko Kadija, direktor Klinike za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju Kliničkog centra Srbije rekao je da je noćas bio uobičajen broj hospitalizovanih pacijenata.

Dr Kadija dodaje da vreme od jutros može da utiče na povećanje brojeva pacijenata, pošto pada sneg.

Kaže da generalno prati preporuke koje dolaze sa raznih medija i čini mu se da ih sugrađani ne poštuju.

- Starija populacija mora da se osloni na firme koje vrše dostavu, da ne izlaze dok se ulice ne raščiste, važna je pomoć komšija, prijatelja, unuka da ih spreče da izlaze. Najstariji sugrađani prvi su ujutru u prodavnicama, a ulice u tom trenutku ne mogu da budu raščišćene - preproruka je da se ne izlazi dok se situacija ne stabilizuje - rekao je dr Kadija.

Što se tiče svih ostalih koji moraju da izlaze i idu na posao, adekvatna obuća je preporuka broj jedan - obuća sa đonovima koji se ne klizaju, to je najvažnija stvar.

Ukazuje da moramo da budemo koncentrisani kada hodamo, da obratimo pažnju na "crni led", zaleđeni trotoar.

- Izgleda kao da je vlažan, ali to su najklizavije površine i padovi na tim površinama dovode do ozbiljnih povreda - naglašava Kadija.

Preporučuje i da se ne nosi previše stvari u rukama, pošto su potrebne za balansiranje pri hodanju. "Hodajte kao pingvin, da se ruke koriste za održavanje ravnoteže".

Dodaje da je bitno da se izbegavaju prolazi kao prečice, neočišćeni delovi između zgrada, da se koriste rukohvati.

- Ne žuriti, nositi ranac, to su neke od glavnih preporuka za izbegavanje povređivanja - podvukao je dr Kadija.

Broj kadrova najveći problem u vreme pandemije 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Foto: Ilustracija

Doktor navodi da je kadar u uslovima pandemije najveći problem. Broj lekara i medicinskog osoblja ne može se povećati, ali su, kako kaže, navikli na ove situacije.

- S obzirom da najveći broj kliničko-bolničkih centara i "Banjica" nisu u kovid sistemu, nisam preterano zabrinut, nosićemo se sa situacijom korektno - kaže Kadija.

Klinika za ortopediju je davala ljude za kovid bolnicu u Batajnici.

Doktor Kadija kaže da su bile dve teške godine. "Kao deo Kliničkog centra učestvujemo u svim obavezama koje KC preuzima na sebe, naša ustanova je davala lekare i srednje medicisnki kadar, posebno od kada je otvorene bolnica u Batajnici", istakao je Kadija.

- Uklopili smo se u tu aktivnost i deo smo tog sistema - dodao je Kadija.

Najduže liste čekanja su za operaciju kuka, kolena, kičme.

- Bili smo fokusirani na operacije pacijenata čija stanja nisu mogla da čekaju. Nije bilo uslova iz mnogo razloga za operacije za primarne proteze kuka i kolena, pa smanjenje liste čekanja nije bilo moguće - zaključio je Kadija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading