ŽESTOKO U JUTARNJEM PROGRAMU! Šekler: Zašto niko ne kaže ovo o novom soju? Kon: Još uvek su relativno mali brojevi

Autor:

Vesti

28.11.2021

11:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dr Milanko Šekler besan zbog dizanja tenzije novim sojem korona virusa, evo šta kaže!

ŽESTOKO U JUTARNJEM PROGRAMU! Šekler: Zašto niko ne kaže ovo o novom soju? Kon: Još uvek su relativno mali brojevi

Foto: youtube.com/TV Prva

Šekler i Kon

Ceo svet je uznemirila vest da je u Južnoj Africi otkriven novi soj korona virusa, koji je vrlo brzo proglašen zabrinjavajućim i dobio je naziv omikron. Svetski mediji o njemu pišu kao o najopasnijem soju do sada jer ima najviše mutacija, a evo šta su o tome rekli naši stručnjaci u Jutarnjem programu na TV Prva.

- Kad se izvuku reči koje namerno privlače pažnju, onda se dobije ovako nešto. Mislim da je to jasno upozorenje da se to ne sme ignorisati. Jedanaestog novembra je otkriven soj, relativno brzo je dobio naziv zabrinjavajuća varijanta, što pokazuje da on ima neki prilično ozbiljan potencijal, ali to su još uvek relativno mali brojevi. Vidi se sposobnost tog prenošenja, to je trenutno Južnoafrička Republika i šest država okolo koje su najviše pominjane, a ovo okolo je sve neki import u zemlje Evrope i Izrael - rekao je epidemiolog dr Predrag Kon.

Virusolog iz Veterinarskog specijalističkog instituta Kraljevo dr Milanko Šekler bio mnogo oštriji, te je istakao da mu užasno smetaju nazivi poput frankenštaj soja ili supermutanta.

- To što vi kažete zvuči grozno, ali to nije činjenica – to 'frankenštajn', supermutant, takvi izrazi, za mene je to krajnje, neću da kažem neprofesionalno. Ako Svetska zdravstvena organizacija (SZO) koja se bavi klasifikacijom kaže da nema dovoljno podataka, da je svega 100 virusa sekvencirano ceo genom, da ima dosta mutacija, ali da mi u ovom trenutku ne možemo da znamo kako će te mutacije da utiču na ponašanje virusa, zašto to niko ne prenese nego je svima interesantno supermutant i frankenštajn? - upitao je.

- SZO upozorava da su potrebne nedelje da se vide osobine ovog virusa, iz Južnoafričke Rebublike kažu da nema informacija da je veća smrtnost, da su promenjene kliničke slike, imamo podatke da ima dosta asimptomatskih slučajeva, pa što to neko ne prenese? Bila je alfa, beta, gama, delta, mu, brazilski soj... Hoćete da vas podsećam koliko je sojeva prošlo za ova 21 mesec? I svaki put kada se pojavi novo slovo, ista stvar, kreće drama, supermutant, indijski dupli mutant, nemojte, ljudi, nema potrebe za tim, sačekajte mesečak dana da se obave ispitivanja. U ovom trenutku ne postoji genije koji može da kaže da li je ovaj virus promenio osobine u smislu veće patogenosti, prenosivosti, teže kliničke slike, izbegavanja imunog odgovora. Ne postoji nijedan koji može to da kaže, a da to potkrepi činjenicama. Te činjenice moraju da se čekaju, a ne može tri nedelje da se priča frankenštajn, supermutant, svi ćemo da umremo - ljutito je govorio dr Šekler, pa nastavio:

- Ova soj je pre mesec dana bio u grupi interesantnih, sada je prebačen u zabrinavajuće, ali nije samo jedan, ima četiri komada, ali ti ostali vas ne zanimaju! I alfa, beta, lambda su bili uznemirujući, i delta, pa delta plus, 'jao, sad se promenila delta', sačekajte, je l’ možete malo da sačekate da dođu podaci na sto?"

Dr Šekler je na kraju poručio svima da je najbolji način da se zaštite – vakcinacija.

- Moja poruka je najbolja borba protiv omikrona je - vakcinišite se. Nemojte da razmišljate o omikronu, vakcinišite se dostupnim vakcinama, nemojte da ispadne da koristimo omikron da dižemo tenziju, pa da ljudi koji su se dvoumili da li da se vakcinišu sada kažu ’pa vidiš da ništa ne vredi’, to nije tačno.

I dr Predrag Kon saglasan je sa virusologom da se diže tenzija iako se još uvek ne znaju činjenice.

- Racionalno je da su ovo mali brojevi, ovo ne može da se uporedi sa brojevima delta virusa koji je zahvatio ceo svet. Treba nam jedno tri-četiri nedelje da vidimo stvarno kako se taj virus ponaša, koliko je imunitet od vakcine ili prirodan dovoljan, da li su te mutacije dobre ili loše, ni to se ne zna.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Lily

28.11.2021 11:33

Gospodinu je ocigledno vreme za sledecu dozu, mnogo je nervozan.