U SRBIJU STIGAO JOŠ JEDAN LEK PROTIV KORONE! Davaće se u jednoj dozi u ambulantama! EVO I KOD KOJIH PACIJENATA SE POKAZAO KAO NAJEFIKASNIJI!

Autor: Republika

Vesti

16.10.2021

12:51

Srbija je obezbedila lek sotrovimab koji će u jednoj dozi ambulantno biti primenjivan kod kovid pacijenata u prvih deset dana ako imaju visoke faktore rizika, izjavila je danas direktorka Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja (RFZO) Sanja Radojević Škodrić.

youtube.com/Beogradska hronika Jutarnji program

Sanja Radojević Škodrić kaže da nije lek, ipak, ne može da zameni vakcinu

 

- Primenjuje se kod pozitivnih pacijenata u prvih 10 dana ako imaju visoke faktore rizika da dođe do teške faze bolesti i eventualno smrti. Lek se primenjuje ambulantno, u obliku infuzije, jedanput i zaista je pokazao izuzetno visoku efikasnost - objasnila je Radojević Škodrić.

Dodala je da se lek nalazi na listi lekova koje preporučije Svetska zdravstvena organizacija, i u američkom je protokolu za lečenje.

Istakla je da je taj lek iz grupe neutrališućih antitela, u koju spadaju i "regeneron" i "bamlanivimab" koji je obezbeđen pre par meseci.

Direktorka RFZO je rekla da je Srbija potpisala i ugovor sa MSD kopanijom za najnoviji lek "molnupiravir" kojim je trenutno zaokupirana svetska i domaća stručna javnost.

- Lek je u kliničkim studijama pokazao izuzetne rezultate i treba da se registruje do kraja godine kod amerčke, a zatim i evropske agencije. Odmah nakon registracije će zemlje koje su potpisale ugovor dobiti ovaj lek. Srbija je potpisala ugovor paralelno sa Amerikom i mi smo prva zemlja u Evropi koja će dobiti lek pored Amerike - rekla je ona.

Naglasila je značaj blagovremenog potpisivanja ugovora jer se tako obezbeđuje prednost u dobijanju količina leka.

Tanjug

 

Dodala je da se pregovara i sa Fajzerom za lek koji je u kliničkoj studiji pokazao visoke rezultate.

- Čim se završi klinička studija biće dostupno potpisivanje ugovora - rekla je ona.

Direktorka RFZO ocenila je da Srbija u odnosu na druge ekonomski razvijenije zemlje dobija lekove i najnovije terapijske opcije među prvima, od početka korone.

- Ali ne može nijedan lek da zameni vakcinu, jer ona sprečava zaražavanje i razvoj dalji bolesti, dok je lek dostupan za lečenje. U Srbiji imamo sve lekove, za sve faze bolesti i sve najnovije inovativne lekove, ali da lek može da zameni vakcinu vakcina ne bi postojala. Nije jasno zašto čekamo, da se razbolimo dobijemo lek i da se lečimo kada vakcinacijom možemo da to da sprečimo - rekla je Radojević Škodrić.

Dodala je da ukoliko ne postignemo kolektivni imunitet svi lekovi koje imamo nam neće pomoći.

- Oni pomažu ukoliko maksimalnom vakcinacijom postignemo kolektivni imunitet, a onda sporadično, pojedinačno kada dođe do razboljevanja imamo sve terapijske opcije - rekla je ona.

Direktor RFZO je rekla da struka određuje kada se koji lek kod koga primenjuje.

- Za sve faze bolesti i sve grupe pacijenata imamo lekove za kovid, kao i za redovno zdravstvo raspolažemo svim lekovima. Sada obezbeđujemo količine za celu 2022. godinu a to postižemo tako što Srbija ima dobre poslovne i političke odnose - navela je Radojević Škodrić.

Dodala je da je zahvaljujući takvim odnosima i redovnom plaćanju Srbija među retkim zemljama kojima su dostupne i redovne, i najnovije terapijske opcije, pre drugih zemalja.

Komentari (0)

Loading