RFZO O LEKU O KOJEM JE VUČIĆ PRIČAO: Regeneron mora pažljivo da se daje, a EVO KO SME DA GA UZIMA!

Autor: Republika

Vesti

29.04.2021

16:14

U Srbiju je stigao još jedan lek pored leka "bamlanivimab" iz grupe neutrališućih monoklonskih antitela.

Dimitrije Nikolić
Foto: Ilustracija

Reč je o 20.000 doza "regenerona" koji se primenjuje kod pacijenata sa blagom i umerenom formom bolesti, kaže za Tanjug Jovana Milovanović, direktorka Sektora za lekove u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.

Iz RFZO objašnjavaju da se lek daje u prvih 10 dana od pojave simptoma kod onih pacijenata koji imaju povećan rizik da razviju teži oblik bolesti i da završe na bolničkom lečenju.

- To su kardiovaskularni bolesnici, oboleli od dijabetesa, i gojazni pacijenti, kaže Milovanović. Lek se daje jednokratno u obliku infuzije a ne primenjuje se kod već hospitalizovanih pacijenata - navode iz RFZO.

- Kovid pozitivna osoba nakon jednočasovne infuzije, vraća se kući na lečenje i po preporuci lekara javlja se na kontrolu - kaže Milovanović.

Ona ističe da se efekti primene novih lekova intenzivno prate a ono što pokazuju istraživanja iz drugih zemalja je da su ti lekovi pokazali odličnu efikasnost.

- Kada govorimo o leku bamlanivimab, kod 95% pacijenata koji su primili lek nisu se razvili teži oblici bolesti i nisu bili hostpitalizovani - poručuje Milovanović. 

Ona dodaje da lek regeneron koji je stigao u Srbiji spada u istu grupu lekova kao i bamlanivimab a deluje tako što se veže za deo virusa koji ulazi u našu ćeliju, i na taj način sprečava da se virus širi.

Do sada je lek bamlanivimab u Srbiji primilo 138 pacijenata i kod njih se pokazao kao efikasan, zaključuje Milovanović.

Komentari (0)

Loading