TRAGEDIJA! KORONAVIRUS UBIO MUŽA (45) I ŽENU (37): Troje dece ostalo bez roditelja jer se nisu vakcinisali!

Autor: D. PETROVIĆ - A. ĐELIĆ

Vesti

11.10.2021

20:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tragedija kakva se ne pamti! Smrt muža i žene koji su preminuli u KOVID bolnici u Batajnici ostavila je bez teksta čak i zaposlene u ovoj ustanovi iako svakodnevno gledaju kako korona ubija pacijente.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Supružnici preminuli u istom danu, Ilustracija

U jednom danu preminuli su muškarac (45), a potom i njegova supruga (37). Iza njih je ostalo troje siročića. Oboje nisu bili vakcinisani.

Direktorka KOVID bolnice u Batajnici dr Tatjana Adžić Vukičević potvrdila je za Srpski telegraf da se ova tragedija dogodila u njihovoj ustanovi.

- Da, dogodilo se kod nas. Izvinite, ali o detaljima zaista ne mogu da govorim - kratko je rekla doktorka i sama duboko potresena sudbinom nesrećnog bračnog para.

STRAŠNI PRIMERI

Kako je ranije više puta isticala dr Tatjana Adžić Vukičević, pojavom delta soja koronavirusa smrtnost najtežih pacijenata koji završe na respiratoru, a svi do jednog su nevakcinisani, fatalno se završi u čak 90 odsto situacija.

- U jednoj sobi je nedavno bilo petoro mladih pacijenata. Nisu bili intubirani i gledali su kako prvog od njih trpaju u kesu i odnose. I onda sledeći, pa sledeći. Četvoro mladih, od 21, 26 godina, i naša laborantkinja iz Urgentnog centra koja je imala je 44 godine. Svi su umrli - ispričala je dr Tatjana Adžić Vukičević.

Počelo cepljenje protiv gripa


Zvanično je počela vakcinacija protiv sezonskog gripa vakcinom Instituta "Torlak". Direktorka Instituta "Batut" Verica Jovanović izjavila je da je potrebno da se vakcinišu sve osobe koje su u posebnom riziku, imaju hronična oboljenja, koje su na terapiji zbog malignih bolesti i koje imaju bilo koje druge hronične zdravstvene tegobe.
Trenutno je na raspolaganju 100.000 doza vakcina protiv sezonskog gripa Instituta "Torlaka", a veoma brzo se očekuju nove isporuke.

Uz nedavnu smrt trudnice iz Niša i porodilje iz Kraljeva, koja takođe nije bila vakcinisana, kao i nekoliko ranijih takvih slučajeva, tragedija koja je zadesila porodicu bračnog para preminulih u Batajnici duboko je potresla javnost.

Virusolog s Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu Ana Banko istakla je da je delta soj, koji je sada dominantan, izuzetno opasan jer se lakše prenosi, pa je i veći broj zaražavanja.

- Na početku se vuhanski soj mogao preneti na jednu ili dve osobe, sada se delta varijanta koronavurusa prenosi s jednog zaraženog i na osam osoba. Virus prenose svi, pa i vakcinisani, zbog čega su ovi talasi veći nego što smo mogli da pretpostavimo pre šest meseci - objasnila je dr Banko.

Vesić: Otvoren punkt u TC "Ušće"


U tržnom centru "Ušće" juče je ponovo otvoren punkt za vakcinaciju, a građani će moći bez zakazivanja da se vakcinišu sinofarm i fajzer vakcinama. Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da se otvaranje punktova u tržnim centrima pokazalo kao dobra odluka i da je na istom punktu, koji je bio otvoren u maju, vakcinisano oko 15.000 ljudi.
- Naša strategija u Beogradu jeste da ponudimo ljudima vakcinaciju tamo gde žive i gde rade jer računamo da ne mogu svi u svakom trenutku da dođu do doma zdravlja - poručio je Vesić na otvaranju vakcinalnog punkta.
U TC "Galerija", gde je pre četiri dana otvoren vakcinalni punkt, dosad je vakcinisano 700 ljudi.

Upravo zbog toga, kako je naglasila, masku treba obavezno nositi u zatvorenom prostoru i nikako je ne skidati čak ni kada idete u toalet.

- To su mali momenti nepažnje zbog kojih sada nekako lakše bivamo zaraženi, padamo, umorili smo se. U malom prostoru ostaje veća količina virusa koja se prenosi - upozorila je ona.

Vakcina, kako ističu lekari, možda ne štiti od zaražavanja, ali sprečava teške oblike.


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Maja

29.10.2021 00:21

U ovom slučaju mi je žao samo dece. Oni nisu krivi za ništa i nisu mogli uticati na roditelje pošto su bili bez pameti. Veliki broj mladih mi je u lice reklo da se ,,neću vakcinisani pa makar i umro,,. Žao mi je osoba koje dožive problem kada ih takav zarazi virusom a svih ostalih koji se tako izjašnjavaju nije. Mogu i da umru a da ih veliki broj ljudi ne žali jer su to i hteli.