KRAĆI ROK OD REVAKCINE DO TREĆEG CEPLJENJA: Pet meseci, pa BUSTER doza!

Autor:

Vesti

04.10.2021

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dosta je zemalja koje skraćuju ovaj period, objasnila premijerka Ana Brnabić.

Republika

Foto: Tanjug

 

Sednica kriznog štaba biće održana danas, posle gotovo tri nedelje, tokom kojih se epidemiološka situacija drastično pogoršala. Tako sada imamo između 30 i 35 odsto zaraženih u odnosu na broj testiranih i oko 50 umrlih na dnevnom nivou. Ipak, prema svim raspoloživim informacijama, uprkos zahtevima pojedinih članova medicinskog dela štaba, neće biti uvedene nikakve veće restrikcije.

Podsetimo, članica kriznog štaba i profesorka Medicinskog fakulteta u Beogradu Tanja Jovanović pre nekoliko dana je iznela predlog da se nakon 17 časova zatvori sve, osim prehrambenih prodavnica, pumpi i apoteka. S njom su se saglasili prof. dr Radmilo Janković, stručnjak iz Niša, dr Milanko Šekler i još neki. Međutim, od toga, bar zasad, svakako nema ništa.

PREBAČEN FOKUS

Kako kaže naš izvor iz kriznog štaba, najviše će se razgovarati o tome kako podstaći vakcinaciju, a u sklopu toga i o preporuci da se treća buster doza, posebno kod vakcinisanih sinofarmom, prima već posle pet meseci od revakcine. Takvu odluku, naravno, ne može da donese krizni štab, već Nacionalno telo za imunizaciju.

Da se fokus u potpunosti prebacio na vakcinaciju, potvrdila je i premijerka Ana Brnabić.

- Na sednici ćemo razgovarati o aktuelnim temama, pre svega, ponovo i ponovo i ponovo o vakcinaciji i šta još dodatno možemo da uradimo. Ne verujem u restriktivne mere, već u vakcinaciju. Dosta zemalja skraćuje period između revakcine i treće buster doze sa šest meseci na pet, o čemu će se razgovarati na sastanku Nacionalnog tela za imunizaciju - pojašnjava predsednica Vlade Srbije.

Širi se intenzivna nega u Batajnici

KOVID bolnica u Batajnici otvara šesto odeljenje intenzivne nege sa još 20 novih kreveta, najavio je direktor Centra za anesteziologiju Kliničkog centra Srbije i jedan od koordinatora batajničke bolnice Nebojša Lađević.

- U ovom talasu više pacijenata zahteva mehaničku potporu. Sa novih 20 kreveta proširujemo intenzivnu negu i ukupno ćemo imati 120 kreveta za one najkritičnije pacijente - rekao je Lađević.

Za skraćenje vremena za 30 dana između revakcine i buster doze zalaže se i virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu dr Milenko Šekler.

- Svi vakcinisani koji su se porazbolevali bili su tu peti, šesti mesec od primanja druge doze cepiva. Zato je dobro skratiti vreme - kazao je Šekler.

NEMA ZATVARANJA

Epidemiolog i član kriznog štaba prof. Branislav Tiodorović smatra da nove mere ne bi donele mnogo toga i dodaje da je medicinski deo štaba svakodnevno u komunikaciji.

- U svakom slučaju, neće biti zatvaranja. Na sednici kriznog štaba mi ćemo sigurno tražiti mnogo oštriju primenu mera i njihovu kontrolu. Pitanje je samo ko će to da kontroliše - istakao je Tiodorović.

Stiglo još 121.680 fajzera

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u Srbiju stigla nova isporuka "Fajzerovih" vakcina protiv koronavirusa. Dobili smo još 121.680 doza ove vakcine. Inače, Ugur Sahin, izvršni direktor i jedan od osnivača kompanije "Bajontek" (koja je s "Fajzerom" razvila vakcinu), smatra da će zbog mnogobrojnih mutacija virusa KOVID-19 do sredine sledeće godine biti potrebne nove vakcine.

Radulović na protestu ispred Medicinskog

Ispred Medicinskog fakulteta u Beogradu juče je održan protest grupe građana protiv KOVID propusnica, koji je predvodio Saša Radulović, lider pokreta Dosta je bilo. Studenti ovog fakulteta, koji su vakcinisani u procentu preko 90 odsto, nisu se priključili grupi koja je, navodno, protestovala u njihovo ime zbog odluke uprave da na predavanja i vežbe mogu samo cepljeni, oni koji su preležali koronu ili studenti s negativnim PCR ili antigenskim testom.

NOVI KORONABILANS

zaraženo 5.983

(649 više nego dan ranije)

testirano 19.452

(4.502 više nego dan ranije)

umrlo 50

ukupno umrlo 8.430

na respiratoru 256

(troje manje nego dan ranije)

hospitalizovano 6.511

(55 više nego dan ranije)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading