PRVI SU POČELI S VAKCINACIJOM DECE STARIJE OD DVE GODINE! Evo šta im se dogodilo!

Autor: Republika

Svet

20.09.2021

10:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Davanje cepiva najmlađoj populaciji počelo je početkom septembra u sklopu plana da do sredine novembra bude imunizovano 90 odsto stanovništva.

Foto: Tanjug/AP

Na Kubi se deca masovno vakcinišu protiv korone 

Kuba je jedina država na svetu koja je započela masovno vakcinisanje dece starije od dve godine cepivom protiv koronavirusa i sada zvaničnici te zemlje tvrde da se to pokazalo više nego dobrim rešenjem i da je situacija, kada je u pitanju pandemija KOVIDA-19, pod apsolutnom kontrolom među mlađom populacijom.  

Primaju vakcine domaće proizvodnje

Iako vakcinacija nije obavezna, roditelji i deca od 6. septembra pune klinike, bolnice i školske punktove kako bi se vakcinisali i najmlađi.

- Laknulo mi je. Mnogo ljudi još oboleva od KOVIDA-19. Sada smo bolje zaštićeni - izjavila je Laura Tijeras samo nekoliko minuta nakon što je njena četvorogodišnja ćerka Anisol primila prvu dozu vekcine Soberana, proizvedene na Kubi.

U jednom danu na poliklinici u Havani, gde su pozvani CNN i druge medijske kuće, prvu dozu je primilo 230 dece u dobi između tri i pet godina.

Sa željom da se deca osećaju što prijatnije, lekari i sestre su nosili uši Mikija Mausa, a doveli su i klovna koji je izvodio performans.

Baš poput odraslih i deca će morati da prime tri doze Soberane i tek tada će se smatrati u potpunosti vakcinisanim. Dolaskom delta soja na Kubi, broj slučajeva zaraze među decom je eksplodirao.

- Na Kubi u poslednjih nekoliko meseci beležimo alarmantnu brojku novih zaraza u dečjoj populaciji - napisao je kubanski ministar zdravlja Hoze Portal Miranda na vladinoj stranici Cubadebate i upozorio da su mnogi mališani u ozbiljnom ili kritičnom stanju, kao i da među obolelima ima i novorođenčadi.

Foto: Tanjug/AP

Svoje doze kubanske vakcine protiv KOVIDA-19 primaju i trudnice

Inače, od početka pandemije na Kubi je 117.500 maloletnika bilo pozitivno na KOVID-19, ali vlada nije objavljivala podatke o umrlima od koronavirusa. Ministarstvo zdravlja je tek sada iznelo podatke za desetoro preminule dece od početka avgusta.

Dugo krili "recept" za vakcinu  

Vrtoglavi rast zaraženih odložio je otvaranje škola, pa se nastava odvija putem televizijskih programa s obzirom na to da većina kubanskih domaćinstava nema pristup internetu. Mnogi roditelji na Kubi su se požalili da im deca zbog takvog načina školovanja zaostaju u školi i da nemaju gde da ih izvode jer su igrališta, bioskopi i plaže zatvoreni.

Početkom septembra je najavljeno vakcinisanje dece u sklopu plana da se 90% stanovnika te ostrvske države imunizuje do sredine novembra kako bi mogle da se otvore međunarodne granice. Vlasti ističu kako škola uživo neće krenuti pre tog meseca.

Iako su bili kritikovani da im je program razvoja vakcina bio obavijen velom tajne, prošle nedelje su kubanski naučnici počeli da dele informacije sa Svetskom zdravstvenom organizacijom s ciljem odobravanja vakcina u svim delovima planete. Kubanske vakcine koriste istu tehnologiju za razvoj cepiva koju su koristili američki Novavax i francuski Sanofi, ali još nisu dobii odobrenje SZO.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading