KORONA NAJVIŠE UBIJA U BOSNI Niko ne zna šta se to dešava u susedstvu, statistika je neumoljiva: DRUGI SU U SVETU PO BROJU UMRLIH!

Autor: Republika

Svet

19.09.2021

10:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bosna i Hercegovina obara sve rekorde na neslavnim listama kada je u pitanju najnoviji talas koronavirusa, a mnogi se pitaju zbog čega je to tako.

Foto: Tanjug/AP

Pacijenata u kritičnom stanju je sve više u bolnicama u Sarajevu

Bosna i Hercegovina, u kojoj je u poslednja 24 sata 15 osoba preminulo od posledica KOVIDA-19, prva je u Evropi po smrtnosti od te opake bolesti, dok u svetu ta zemlja iz našeg susedstva zauzima drugo mesto na toj neslavnoj listi, odmah iza Perua.

Prema podacima portala Worldmeters, koji svakodnevno ažurira podatke o broju novozaraženih, preminulih i drugu statistiku povezanu s koronavirusom, u Bosni i Hercegovini je dosad smrtnost iznosila 3.134 osobe na milion stanovnika. Lošiju statistiku u svetu ima samo Peru, u kom je 5.934 takvih slučajeva na milion stanovnika.

U Evropi je druga po smrtnosti Mađarska sa 3.128 ljudi, dok s 3.070 slučajeva sledi Severna Makedonija, a 2.916 smrtnih slučajeva na milion stanovnika ima Crna Gora.

Prema službenim statistikama u BiH, u toj zemlji je u poslednja 24 sata potvrđeno 967 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Po tom kriterijumu se, po broju novozaraženih osoba, nalazi na 25 mestu po portalu Worldmeters.

Mnogi su se zapitali zbog čega se tako loša statistika vezuje baš za nama susednu zemlju, a veruje se da je razlog za to činjenica da je Bosna veoma kasno počela s vakcinacijom stanovništva, a osim toga, njen zdravstveni sistem je nedovoljno spreman da podnese pritisak ogromnog broja zaraženih. U aprilu ove godine je situacija bila slična, o čemu su brujali gotovo svi svetski mediji navodeći da je broj umrlih na dnevnom nivou u BiH bio veći nego broj stradalih državljana te zemlje u vreme rata između 1992. i 1995. 

Tada je politički vrh optužen da je neblagovremeno, ali i nedovoljno dobro odgovorio na pandemiju opake zaraze. U toj zemlji je, inače, potpuno vakcinisano svega 12,9 odsto populacije.   

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Klavirista

19.09.2021 11:26

Loša ishrana , teški żivotni uslovi, nizak standard, loše navike

Dre

28.09.2021 19:27

zato sto su nestrucni, a sto se tice vakcine, otac mi je u petak preminuo od kovida iako je bio vakcinisan i revakcinisan