PRAZNUJEMO SVETE MUČENICE VERU, LJUBAV I NADU: Danas majke i ćerke treba da ispoštuju važan običaj!

Autor:

Vesti

30.09.2021

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas praznuju Svete mučenice Veru, Ljubav i Nadu i majku im Sofiju.

Republika

Foto: ST/N. MANDIĆ

Praznujemo Svete mučenice Veru, Ljubav i Nadu, Ilustracija

Praznik Vere, Ljubavi i Nade (crkvenoslovenski Vera, Nadežda i Ljublji) Srpska pravoslavna crkva obeležava 17. septembra po starojulijanskom kalendaru, a 30. septembra po gregorijanskom i novojulijanskom i nije "crveno slovo".

Sve jednu po jednu mučitelј mučaše lјutim mukama, najpre Veru, pa Nadu, pa Ljubav. Tukoše ih, sekoše, bacaše u oganj i u vrelu smolu, i najzad jednu za drugom mačem posekoše. Majka je uzela njihova tela i sahranila ih van grada. Nakon tri dana i tri noći molitvi na njihovom grobu i sama je umrla 137. godine.

VEROVANJA I OBIČAJI

Pravoslavni hrišćani veruju da se na taj dan treba uzdržati od zlih misli i posvetiti se ljubavi prema bližnjem.

Ovaj praznik naročito je posvećen majkama i ćerkama. Prema starom običaju, danas bi svaka majka trebalo da kupi neku sitnicu ćerki,kao i da što više vremena provede sa njom i pokaže joj svoju ljubav. To je, uostalom, i najveći od svih poklona.

U srpskom narodu veruje se da se na današnji dan treba posebno uzdržati od zlih misli i dela i posvetiti se ljubavi prema bližnjem i prema Bogu.

Republika

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Pravoslavni hrišćani veruju da se na taj dan treba uzdržati od zlih misli, Ilustracija

 

Tropar (glas 4):

Raduje se Crkva prvorodnih i sa veseljem prima mater sa čedima koji se vesele, koje je, istoimena Mudrosti, kao trojičnim bogoslovskim vrlinama podobno rodila. Zato njih gledamo kako su se sa mudrim devojkama unevestile Ženiku, Gospodu Hristu. Sa njima se i mi veselimo, proslavljajući uspomenu njihovu, i govorimo: Ispovednice Svete Trojice, Vera, Nado i Ljubavi, u veri, nadi i ljubavi utvrdite sve nas.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Bepa

30.09.2021 12:02

Тропар (глас 4): Радује се Црква првородних и са весељем прима матер са чедима који се веселе, које је, истоимена Мудрости, као тројичним богословским врлинама подобно родила. Зато њих гледамо како су се са мудрим девојкама уневестиле Женику, Господу Христу. Са њима се и ми веселимо, прослављајући успомену њихову, и говоримо: Исповеднице Свете Тројице, Вера, Надо и Љубави, у вери, нади и љубави утврдите све нас.

Odgovori 13 0