POLIVANJE VODOM NE POMAŽE! Doktor razotkrio zabludu, jedna stvar je spas kad se nekom sloši od vrućine

Autor:

Vesti

27.06.2021

17:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Toplotni udar ili sunčanica imaju razne simptome, a lekar urgentne medicine je objasnio šta ne pomaže kada nekom pozli na vrućini od plus 40.

Foto: freeimages.com

Lekar urgentne medicine dr Sergej Pantić rekao je na Pinku da je polivanje vodom potpuno suvišno kada se nekome sloši od previsoke temperature napolju, ili dobije toplotni udar.

U prevozu, na ulici ili kod kuće, postoji jedna stvar koju treba uraditi i to nije polivanje te osobe vodom, rekao je on.

Imunolog Borislav Kamenov je objasnio i da od vrućine možemo dobiti kliničku sliku kao da imamo neki virus.

"Toplotni stres naših ćelija daje sliku karakterističnu kao za virusne infekcije, dese se temperatura i poremećaj opšteg stanja organizma, on pokušava da nas zaštiti jer ne zna da li se bori sa patogenom ili lošim faktorima okruženja", rekao je profesor Kamenov.

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Čak i promene kao što je osip na koži mogu se javiti u trenutku kada je povišena temperatura, naglasio je on.

"Mi smo štelovani da imamo regulaciju, da nam temperatura bude optimalna. Ali ako su temperature iznad 40, onda organizam kompenzuje, naročito ako imamo srčane probleme ili plućne probleme, dijabetes ili druge metaboličke bolesti. Trudnice, jako mladi ili stari, kod njih podešavanje nije tako dobro i oni moraju posebno da vode računa šta rade. Nema fizičkog napora, moraju da budu oprezni", rekao je on.

Kako pomoći nekome kome je pozlilo od vrućine?

Izvedite osobu, smestite je u hladovinu, ako je blaže kolapsno stanje osoba bi trebalo da legne jer je pao i pritisak, mozak slabije dobija krv i zato se izgubi svest. Idealno je staviti u ležeći položaj osobu koja je izgubila svest. Mi Srbi volimo da polivamo ljude vodom, ali to nema mnogo efekta, neće nikoga rashladiti već će ga više razbuditi, ne može da škodi - rekao je on.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading