ZABAVA I PODMLAĐIVANJE: Smeh-joga za psihičko i fizičko ZDRAVLJE

Autor: Marija Stanić

Lifestyle

26.06.2021

21:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evo kako da koristite disciplinu koja poboljšava raspoloženje, smanjuje stres, ojačava imuni sistem, povećava nivo energije, poboljšava kvalitet života i pomaže ljudima da se bolje nose s problemima.

RepublikaFoto: pexels.com
Smejte se i na silu i biće Vam bolje

Smeh-joga je aktivnost koja uključuje niz vežbi pokreta i disanja za izazivanje namernog smeha. Koristi se u svrhu otklanjanja različitih fizičkih, psihičkih i duhovnih tegoba, a njeni zagovornici veruju da namerni, odnosno simulirani smeh pruža jednaku korist kao i spontani smeh.

Blagodeti smeh-joge po zdravlje prvi je otkrio indijski lekar Madan Katarija, davne 1995, a danas je ova disciplina dostupna u 140 zemalja sveta i svakim danom njena popularnost raste.

- Najčešće pitanje koje mi ljudi postavljaju jeste kako će uspeti da se smeju na silu. Ljudima zapravo nije potrebna nikakva sila da bi se smejali jer je smeh jedna od najprirodnijih reakcija čoveka. U današnje vreme se toliko truda ulaže u kukanje i džangrizanje da su neki postali pravi stručnjaci u tim oblastima. Mi imamo izbor, hoćemo li se smejati ili kukati. Imajte u vidu da smeh podmlađuje, produžava život i razvija emocionalnu inteligenciju - kaže licencirani instruktor smeh-joge Olivera Marković Radovanović.

Ona objašnjava da ova disciplina omogućava smeh s namerom, bez čekanja na spoljne faktore, kao što je vic ili šala. Nema gubljenja vremena ni života. U smeh-jogi se smejemo svesno jer smeh pruža pregršt koristi. Da bi se osetili blagotvorni efekti na telo i psihu, neophodno je smejati se u kontinuitetu oko 15 minuta svakoga dana. Ovim tempom ćete za svega tri meseca u potpunosti ojačati imuni sistem. Smeh-joga je alat za produžavanje dužine smejanja, u kojoj se smeh vežba kao svaki drugi vid zdrave prakse i sporta.

Kao i u svakoj novoj disciplini, važno je da učimo i ponavljamo vežbe dok nam ne pređu u naviku.

- Zapamtite da je smeh zarazan i što se više smejete, više će vam se smejati. Tamo gde nema smeha, nema ljubavi, zajedništva, napretka ni života. Niko nije imun na smeh, a svi su imuni jer se smeju. Dakle, više nema izgovora. Donesite odluku da se smejete jer je to najbolja investicija za kvalitetno proveden život - objašnjava Olivera Marković Radovanović.

Odnedavno imate i neograničenu pomoć prijatelja za smeh, ma gde bili. Naša sagovornica je izdala priručnik "Rad radosti - Optimizacija za sreću". Reč je o elektronskom izdanju knjige koja u sebi ima solidan broj vežbi radosnog disanja i meditacija, uz video i narativni opis. Knjiga je dostupna preko aplikacija za e-knjige i možete je pročitati za tri sata, ali je možete svakodnevno koristiti za poboljšanje emocionalnog, psihičkog i fizičkog zdravlja.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading