ČOKOLADA ZA TUGOVANJE, JOGURT ZA BES: Stručnjaci otkrili kako da hranom lošu emociju pretvorimo u dobru!

Autor: Život plus

Lifestyle

17.08.2020

15:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom evolucije ljudi su se u mnogo čemu promenili, ali ne i u temperamentu i osećanjima. Kada je reč o emocijama i dalje važi podela na sreću, tugu, ljutnju i teskobu, koju je još pre 2.500 godina postavio Hipokrat.

RepublikaFoto: Photo by Icons8 Team on Unsplash
Foto: Ilustracija

Rukovodeći se ovim odrednicama, savremeni stručnjaci, neuronutricionisti, otkrili su da određenom hranom loša emocija može da se "preobrati" u dobru, a pozitivna zadrži.

U stanju tuge spontano biramo takozvane tugofilne namirnice, u koje spadaju masnoće, slatkiši i žitarice. Organizam je potrebno snabdeti namirnicama koje podstiču stvaranje serotonina, hormona sreće i zadovoljstva.

Jedite čokoladu kada ste tužni, ali malo

Međutim, u konzumiranju masnoća i slatkiša ne treba preterivati, jer su visokoenergetske namirnice koncentrovane ugljenim hidratima koji kratkotrajno stvaraju osećaj dobrog raspoloženja, a mogu da dovedu do gubitka kontrole nad kalorijskim unosom i gojaznosti.

RepublikaFoto: Photo by Jarritos Mexican Soda on Unsplash
Foto: Ilustracija

Prednost treba dati žitaricama i proizvodima od celog zrna, jer duže održavaju sitost, ali i dobro raspoloženje.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Foto: Ilustracija

Za sreću - povrće

Za očuvanje sreće i radosti, kao najpoželjnijeg osećaja, treba jesti voće i povrće, jer je reč o najzdravijim namirnicama.

Kada prevlada ljutnja, u organizmu se stvara višak hormona noradrenalina. NJegova aktivnost može da se neutrališe unošenjem mleka i mlečnih proizvoda, kao što su sir, jogurt, kefir. To podstiče gašenje ove negativne emocije.

Ove namirnice u mozgu utiču na aktiviranje materija koje koče ljutnju i dovode do smirenja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

U stanjima teskobe i bezvoljnosti preporučuje se riba i meso. Ćureće i pileće belo meso imaju prednost, ali i jagnjetina i teletina umanjuju teskobu i podižu dobro raspoloženje. Moćne omega 3 masne kiseline iz ribe otklanjaju bezvoljnost, vraćaju pozitivne emocije i čuvaju krvne sudove mozga.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading