Ako jedete previše integralnog pirinča, ODMAH PRESTANITE! Pun je OVOG OTROVA, a evo šta naučnici savetuju!

Autor:

Lifestyle

09.08.2020

00:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naučni časopis Science of the Total Environment objavio je rezultate istraživanja koji pokazuju da povećani unos integralnog pirinča dovodi u rizik od prerane smrti usled bolesti srca, a koje izaziva arsen koga prirodno ima u pirinču.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Preveliki unos arsena donosi rizik od raka i bolesti jetre, a u posebno teškim slučajevima može da dovede do smrti.

Naučnici koji su radili na ovoj studiji procenjuju da je arsen kriv za oko 50.000 nepotrebnih i preranih smrti u toku godine širom sveta.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Arsen se prirodno pojavljuje u zemljištu, ali ga ima i u većoj količini na lokacijama koje koriste pesticite ili vodu na bazi arsena. Pošto se pirinač proizvodi na poplavljenim poljima, to izvlači arsen iz zemlje u vodu, a onda je upijaju biljke. Pirinač je posebno ugrožen jer arsen ima sposobnost mimike drugih hemikalija koje biljka kroz koren apsorbuje, pa tako ovaj otrov zaobilazi odbrambeni mehanizam pirinča.

- Naša studija pokazuje da povećani unos pirinča uvećava rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti usled izloženosti arsenu - kaže profesor Dejvid Polja sa univerziteta u Mančesteru.

 

 

 

On ističe i da to ne znači da treba po svaku cenu izbegavati integralni pirinač jer se ovo odnosi samo na veće količine. Zato, ako je pirinač čest na vašoj trpezi, naučnici savetuju da se pređe na druge varijacije pirinča koje imaju manje arsena, a to je basmati pirinač.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading