Razdražljivost, pojačan apetit ili smanjen libido? Hormoni su krivi za sve!

Autor: Prva

Lifestyle

30.01.2021

02:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako nešto nije kako treba, velika je verovatnoća da su oni u pitanju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Evo kad se proveravaju polni hormoni.

Hormoni diktatori

Rodimo se, rastemo i razvijamo se, dobijamo prvu menstruaciju, postajemo žene, osećamo seksualnu želju, zatrudnimo, dojimo – sve pod kontrolom hormona. Čak i kad smo srećne ili potištene, ili to što je neka visoka a druga niska, debela ili mršava, stidljiva ili otvorena – i time upravljaju hormoni. Jednostavno, hormoni su odgovorni za sve.

Na šta sve utiču hormoni?

Polni hormoni, poput estrogena, progesterona i testosterona regulišu naš seksualni nagon, smanjuju rizik od srčanih bolesti i pripremaju naše telo za trudnoću. Problemi nastaju kada njihovi nivoi počnu da osciliraju - kao tokom PMS-a ili perimenopauze. Tada se javlja umor, depresija, neraspoloženje. Evo šta treba da znate da biste bili sigurni da su vaši hormoni (i vi sa njima!) zdravi i uravnoteženi

Izazov br. 1: PMS – nizak nivo polnih hormona

Predmenstrualni sindrom obuhvata simptome koji se javljaju pet do 11 dana pre menstruacije. Ove simptome izaziva pad nivoa estrogena i progesterona. Upozorenje: PMS se može pogoršati u četrdesetima - s obzirom da nivo hormona ima tendenciju da fluktuira još više tokom perimenopauze. Slično se dešava i kad ste pod stresom. Možda osećate bol u dojkama, imate pojačan apetit, nadimanje, dijareju, glavobolju, bolove u leđima ili promene raspoloženja. Ili možda kombinaciju ovih simptoma.

Rešenje: Ograničite unos soli da biste smanjili zadržavanje tečnosti i nadimanje. Dovoljno sna i vežbanje povećaće vam šanse da se osećate dobro tokom ove faze. 

Izazov br. 2: Trudnoća - visok nivo polnih hormona

Pozitivan test na trudnoću znači da u vašem telu postoji humani horionski gonadotropin (hCG). Ovaj hormon stvara placenta nakon začeća, što dovodi do povećanja nivoa estrogena i progesterona. Oni dramatično opadaju tek nakon porođaja i ostaju niski tokom dojenja. Upravo je hormon hCG kriv za za jutarnje mučnine u prvom tromesečju trudnoće. Povećavanje nivoa estrogena i progesterona utiče na rast vaših grudi. Takođe proširuju se krvni sudovi, što dovodi do opuštanja zglobova i mišića, te se može javiti bol u leđima. Pad hormona nakon porođaja može rezultirati postporođajnom depresijom.

Rešenje: Ublažite mučninu tako što ćete jesti pomalo, a češće. Vaš lekar može preporučiti vitamin B6 ili lekove na recept ako često povraćate. (Pročitajte i: Umorni ste i depresivni? Možda vam nedostaje vitamin B12)

Izazov br. 3: Perimenopauza – nizak nivo polnih hormona

Period pre poslednje menstruacije naziva se perimenopauza i može da traje i do deset godina. Jajnici tada počnu da proizvode manje estrogena i zbog toga se javljaju razne vrste simptoma. Najpoznatiji znak perimenopauze su valunzi - intenzivna toplota koja se širi od glave kroz celo telo. To može izazvati i noćno znojenje. Čini se da promene estrogena remete hipotalamus u mozgu, koji reguliše vašu telesnu temperaturu. Tu su još i nagle promene raspoloženja, prgavost, nesanica, neredovne menstruacije i suvoća vagine.

Rešenje: Vežbajte duboko, lagano disanje po 15 minuta dva puta dnevno. Pprema studiji klinike Mejo iz 2012. godine, ove vežbe značajno smanjuju talase vrućine. Kao i u slučaju PMS-a, pilule za kontrolu rađanja mogu pomoći u ublažavanju svih ovih simptoma. Takođe,lekar može da vam po potrebi prepiše antidepresive i estrogensku kremu za suvoću vagine.

Izazov br. 4: Menopauza – pad hormona

Zvanično ste u menopauzi kada menstruaciju niste imali najmanje 12 meseci. To znači da su vaši jajnici prestali da proizvode estrogen i progesteron. To se obično dešava oko 50. godine, ali može se desiti i znatno ranije ili kasnije. 

Dobra vest je da ne morate više brinuti da li ćete zatrudneti, niti morate patiti zbog ciklusa i PMS-a svakog meseca. Međutim, loše je to što kada gubite estrogen, gubite i njegove zaštitne efekte na srce i kosti, pa raste rizik od osteoporoze i srčanih bolesti. Možda ćete još nekoliko godina osećati valunge zbog zaostalih hormona u telu. Možda ćete imati niži libido i neće vam biti do uzbuđenja u krevetu. A mnoge žene takođe prijavljuju privremenu zamagljenost uma.

Rešenje: Vaginalni estrogen ili tableta u malim dozama mogu ublažiti suvoću. Ako vas valunzi i noćno znojenje izluđuju, možete razgovarati sa svojim lekarom o terapiji zamene hormona. Uprkos raznim kontroverzama, najnoviji konsenzus stručnjaka je da je kratkotrajna supstituciona hormonska terapija najbolji način lečenja simptoma menopauze, posebno kod žena mlađih od 60 godina. Ali u krajnjoj liniji, ne treba ništa preduzimati: menopauza je prirodan period u životu žene i svi simptomi se na kraju, pre ili kasnije, sami povuku.

Kad se proveravaju polni hormoni

Hormonski profil žene podrazumeva proveravanje nivoa estradiola, progesterona i gonadotropina – FSH i LH. Svako odstupanje ili disbalans u hormonskom profilu može pomoći u identifikovanju uzroka poremećaja. Upravo promene u nivou estradiola, progesterona i testosterona imaju ključnu ulogu u toku menstrualnog ciklusa. Oni su uzrok promena raspoloženja i problema sa snom, pojačanim apetitom i smanjenim libidom. Disbalans polnih hormona može dovesti do poremećaja ovulacije i steriliteta, gubitka menstruacije (amenoreja), endometrioze, policističnih jajnika, osteoporoze i raka dojke.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading