DA LI ĆE BITI POPUŠTANJA MERA? Oglasio se dr Đerlek, evo šta je poručio građanima

Autor:

Vesti

26.04.2021

19:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek rekao je na RTS-u da brojke jesu dobre, ali poručuje građanima da izdrže još malo, da nema mesta opuštanju i da se pridržavaju mera, koje će verovatno ostati iste.

RepublikaFoto: Republika
Mirsad Đerlek

- Želim da poručim građanima Srbije da izdržimo još malo. Još dva do tri meseca i blizu smo cilja. Treba nam još opreza, epidemijske mere i masovna imunizacija - naglašava Đerlek.

Kaže da država koristi nekoliko modela promocije vakcinacije.

- Postigli smo odlične rezultate. Posećujemo svaki grad, svako selo, dolazimo do svakog čoveka i razgovaramo. Dosta smo opustili građane i oslobodili ih bespotrebnog straha. Ovo što brojke padaju jeste rezultat vakcinacije - navodi Đerlek.

Ističe da, ipak, ima i nekoliko regiona u Srbiji gde je broj vakcinisanih mali.

- Pre svega Tutun sa 6,9 odsto, Novi Pazar sa nekih 12,5 odsto. Tu su nam i Lajkovac, LJig i Mionica, gde sam bio sa ministarkom Obradović pre dva, tri dana. Moramo što više razgovarati sa tim ljudima jer su puni dezinformacija - kaže Đerlek.

Uskoro dva miliona vakcinisanih prvom dozom

Đerlek navodi da je u Beogradu vakcinisano 5.500 studenata, a u Nišu oko 1.300.

Kaže da mladi strahuju da korona može da utiče na sterilitet, ali da su milioni ljudi vakcini i da nije dokazano da deluje na reproduktivne organe.

Podseća da je Svetska zdravstvena organizacija dala preporuku da se vakcinišu i trudnice koje spadaju u rizične grupe.

- To su trudnice koje su u poodmaklim godinama, trudnice sa velikom telesnom težinom, trudnice koje boluju od šećerne bolesti i hipertenzije. Svetsko udruženje ginekologa i akušera je, takođe, dalo zeleno svetlo za rizične grupe - ističe Đerlek.

Kaže da će sredinom sledeće nedelje Srbija dostići i preći dva miliona punoletnih građana koji su vakcinisani prvom dozom.

Đerlek ističe da će o merama odlučivati struka, ali da će verovatno ostati iste.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading