KRIZNI ŠTAB RAZMIŠLJA O NOVOJ STRATEGIJI: Popuštanje mera, ali samo za pojedina mesta!

Autor:

Vesti

25.04.2021

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U kriznom štabu ozbiljno se razmišlja o tome da u doglednom periodu mere u borbi protiv koronavirusa budu selektivno popuštane u gradovima gde broj vakcinisanih dostigne određeni procenat. U drugim mestima, tamo gde je odziv slab, oštrije restrikcije bi ostale na snazi.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Ono o čemu se priča već neko vreme, uglavnom nezvanično, praktično je potvrdio epidemiolog i član štaba Branislav Tiodorović.

- Ako ljudi budu disciplinovani, moglo bi da se razmišlja u pravcu ukidanja svih mera. Ukoliko se osnovne mere budu poštovale i ako odziv za vakcinaciju bude dobar, kao što je do sada, moguće je i selektivno popuštanje mera. Ipak, neka mesta, kao što su Novi Pazar i okolina, gde je odziv na vakcinaciju loš, teško da mogu da očekuju popuštanje mera - poručio je stručnjak iz Niša.

Najmanje vakcinisanih

- Tutin 6,9%

- Novi Pazar 12,5%

- Lajkovac 14,6%

- Žagubica 14,8%

- Mionica 14,9%

- Vladimirci 15,9%

- Bujanovac 16,1%

- Ljig 16,3%

- Rača 16,7%

- Boljevac 16,8%

 

Najviše vakcinisanih

- Beograd 41,2%

- Užice 39,3%

- Srem. Mitrovica 38,2%

- Priboj 37,3%

- Novi Sad 37,3%

- Niš 37,1%

- Kladovo 35,9%

- Sr. Karlovci 35,3%

- Kragujevac 35,2%

- Kikinda 34,8%

OPTIMALNA ZAŠTITA

Prema informacijama Srpskog telegrafa, ovakav model postoji u dosta zemalja (Grčka je, recimo, izdeljena po zonama), pa je procenjeno da bi i kod nas mogao da bude uspešan.

- Ljudima je jednostavno dosta ograničenja. E sad, ne mogu biti u istom položaju mesta u kojima je odziv na vakcinaciju bio masovan poput Beograda i nekih drugih, gde će u narednih mesec i po ili dva biti dostignut procenat vakcinisanih koji pruža optimalnu zaštitu, s gradovima gde je cepljeno višestruko manje ljudi. Gledano u procentima, naravno. Procena je da bi ovakvo selektivno popuštanje mera bilo i dobar podstrek onima koji se još premišljaju da prime vakcinu - objašnjava za naš list jedan od članova štaba.

Krizni štab, inače, održaće pre praznika još jednu sednicu, međutim, prema svim raspoloživim informacijama, ne treba očekivati nikakve nove odluke, osim što će se insistirati na striktnoj kontroli poštovanja mera tokom prazničnih dana.

RepublikaFoto: Tanjug/N.ANĐIĆ
Mirsad Đerlek

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Srbije Mirsad Đerlek izjavio je juče da brojke jesu dobre, ali je poručio građanima da izdrže još malo, da nema mesta opuštanju i da se pridržavaju mera, koje će verovatno ostati iste.

- Još od dva do tri meseca i blizu smo cilja. Treba nam još opreza, epidemijske mere i masovna imunizacija - rekao je Đerlek.

Nemačka: Povlastice za vakcinisane

Nemačka vlada priprema nacrt zakona koji bi vakcinisanima omogućio neke povlastice poput oslobađanja od karantina nakon povratka iz inostranstva. O izmenama bi se moglo raspravljati već danas. Predlog je pripremila savezna ministarka pravosuđa.

U jednom dokumentu koji je prvi objavio dnevnik Bild citira se zaključak državnog epidemiološkog instituta "Robert Koh" u kojem stoji da vakcinisani protiv koronavirusa poseduju manji potencijal da zaraze druge od onih koji predoče negativni antigenski test.

Vakcinisani bi, ako predlog prođe, osim izbegavanja karantina, imali olakšice prilikom putovanja i šopinga.

OD VRATA DO VRATA

On je istakao da su rezultati u procesu vakcinacije odlični.

- Posećujemo svaki grad, svako selo, dolazimo do svakog čoveka i razgovaramo. Dosta smo opustili građane i oslobodili ih bespotrebnog straha. Ovo što brojke padaju jeste rezultat vakcinacije - istakao je Đerlek.

Ipak, i on je ukazao da ima nekoliko regiona u Srbiji gde je broj vakcinisanih mali i, kao primer, naveo Tutin sa svega 6,9 odsto vakcinisanih i Novi Pazar s oko 12,5 odsto vakcinisanih.

- Tu su i Lajkovac, Ljig i Mionica. Moramo što više razgovarati s tim ljudima jer su puni dezinformacija - zaključio je Đerlek.

Premijerka dočekuje još 500.000 vakcina

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ambasadorka Kine Čen Bo prisustvovaće danas dočeku aviona s novim kontingentom vakcina sinofarm na beogradskom Aerodromu "Nikola Tesla". Prema najavama, trebalo bi da stigne 500.000 doza.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading