DA LI NAM JE POTREBNA TREĆA DOZA VAKCINE? Dr Jovanović rešila sve dileme

Autor:

Vesti

05.04.2021

16:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve se više govori o trećoj dozi vakcine protiv korona virusa – o kojim vakcinama je reč i zašto će nam biti potrebna još jedna doza, objasnila je virusolog i član Kriznog štaba dr Tanja Jovanović u Beogradskoj hronici.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Dr Tanja Jovanović

U Ujednjenim Emiratima je, kako kaže, već počelo davanje treće doze.

- Što se tiče Emirata, oni su već počeli davanje treće doze, mislim da se radi o Sinofarmu, međutim, moram da kažem da su ispitivanja proizvođača vakcina počela, i to proizvođača Fajzer i Moderna. Počeli su klinička ispitvanja treće doze vakcina, ali treće doze koja bi bila stimulativna i koja bi nas štitila od novih varijanti virusa. Kao što znate pojavljuju se preteće varijante virusa, tako da vakcinalni odgovor koji je napravljen za vuhansku varijantu virusa nije u apsolutnom smislu efikasan protiv novih varijanti. U našoj zemlji imamo britansku varijantu i sve vakcine koje su registrovane kod nas daju efikasan odgovor - kaže  ona.

Ali, južnoafrička varijanta je nešto opasnija.

- Međutim, južnoafrička varijanta smanjuje kvalitet odgovora, smanjuje količinu neutrališućih antitela za čak dve trećine, po studijama koje je sproveo Fajzer. Ili Moderna, koja kaže da posle imunizacije njihovom vakcinom smanjuje se količina neutrališućih antitela šest puta. Međutim, ove vakcine daju veliku količinu antitela, tako da i to smanjenje na nove varijante još uvek može da nas zaštiti od teških formi i hospitalizacije.

Dr Jovanović je dodala da se "treća doza ne odnosi samo na Sinofarm, nego i Fajzer i Moderna rade na ispitivanjima, ali ta treća doza ne bi bila identična kao prva i druga, već bi u sebi sadržala odgovarajuće delove virusnog genoma na ove preteće varijante virusa".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading