ONE ULEPŠAVAJU ŽIVOT MALIŠANIMA SA SMETNJAMA U RAZVOJU! Magična pošta Srbije se po mnogo čemu razlikuje od ostalih humanitarnih organizacija u zemlji!

Autor: Republika

Vesti

19.03.2021

12:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija ima dosta humanitarnih organizacija, ali jedna od njih se po plemenitosti, uzvišenosti i čestitosti namere baš izdvaja, a to je Magična pošta Srbije.

Foto: Privatna arhiva
Laura, Marija, Kristina i Nikolina

Magična pošta Srbije je udruženje koje spaja decu sa smetnjama u razvoju i njihove zdrave drugare koji žele da ih usreće poklonima.

Ipak, svrha "magične pošte" nije toliko u dobijanju paketića, koliko u sklapanju novih prijateljstva i razbijanju predrasuda kada su u pitanju mališani sa hroničnim bolestima i smetnjama u razvoju.

Iza ove velikodušne ideje u Srbiji trenutno stoje četiri mlade devojke i studentkinje - Marija Topalović , Laura Ajranović, Nikolina Fimić i Kristina Jelić.

Nikolina Fimić, ipak, ističe da je Magična pošta prevashodno ideja Marije Topalović, koja ju je još 2018. godine, kada je imala svega 17 godina, pokrenula u Srbiji.

- Magična pošta potiče zapravo iz Irske. Pokrenula ju je Anđelika, takođe osoba sa smetnjama u razvoju, sa željom da usreći decu širom sveta i pokaže i njima i njihovim roditeljima da nisu sami. Te 2018. godine, koja je veoma značajna za Magičnu poštu Srbije, Marija se prijavila da učestvuje u ovoj humanitanoj akciji. Anđelka ju je spojila sa jednom devojčicom iz Srbije, a da nije ni znala da su obe iz naše zemlje. Ta devojčica je bila jedna od 200 mališana iz celog sveta koje je trebalo da dobije paketić i jedina iz Srbije. Tada je Marija poželela da istu priču pokrene kod nas i da što više dece iz Srbije uključi u ovaj "projekat" - kaže na početku razgovora za Republiku Nikolina Fimić koja se naknadno uključila u akciju Marije Topalović.

Foto: Privatna arhiva

Ona kaže da je priča u Srbiji brzo zaživela, zahvaljujući tome što je Marija na Instagramu i Fejsbuku otvorila profile, te da su ljudi, bilo da imaju dete sa smetnjama u razvoju kojem treba pomoći ili da imaju zdrave mališane orne da obraduju svoje bolesne drugare, ubrzo počeli da se javljaju.

- Marija je shvatila tada da ceo projekat ne može da vodi sama, pa smo joj se mi polako priključivale. Nismo se pre toga ni družile niti poznavale, već nas je sve spojila plemenita ideja - priča Nikolina.

Ona kaže da sve četiri rade volontorski i da je čar Magične pošte Srbije u tome što je dovoljno samo da je neko human i bez bilo kakvih predrasuda da bi se uključio u projekat.

- Ne treba neko da budete bogataš ili da ima više para od proseka da bi se uključio u akciju Magične pošte. Nije ovde poenta poslati neki paket prepun skupih igračaka i stvari, već je poenta u pažnji koja se mališanima sa smetnjama u razvoju i njihovim roditeljima pruža. Ti mališani i njihovi roditelji u najvećem broju slučajeva najviše se obraduju pismu koje paket prati i koje im zdravi mališani i njihove porodice pišu. Pa, ja sam studentkinja, ali svakog meseca nekom detetu pošaljem nešto. To je simbolične vrednosti, oko 1.000 dinara jer nisam kao student u mogućnosti više da izvojim, ali uvek im napišem pismo podrške i nemate pojma koliko su ta deca i njihovi roditelji zahvalni - priča ova humana devojka za Republiku i ističe da se zahvaljujući Magičnoj pošti Srbije sklopio i veliki broj porodičnih prijateljstava.

RepublikaFoto: Privatna arhiva

- Čuju se ljudi telefonom posle razmene poklona, neretko nastave i da se druže - zaključuje naša sagovornica i poziva ljude da pristupe njihovoj humanitarnoj akciji.

Kako funkcioniše Magična pošta Srbije?

Kako bi se neko uključio u priču - bilo da želi da njegovo dete dobija poklone ili da bude pošiljalac, treba da se javi udruženju preko Fejsbuka ili Instagrama.

Kada se neko javi da pošalje paket, dobija informacije o detetu i na osnovu njih pravi pošiljku.

- Mi im pružimo informacije o tome šta ta deca vole, čemu bi se obradovala, šta smeju da jedu i slično. Ali, ponavljam nije svrha Magične pošte poslati skup paketić. Deca su uvek srećna, ma šta da dobiju. Njima znači to što ih se neko koga ne poznaju setio i što imaju novog prijatelja. Šalju nam neretko pisma koja dobijaju od nepoznatih drugara i koliko čujemo od njihovih roditelja, oni više puta od mama i tata traže da im to čitaju.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading