DOBRA VEST! Turski ambasador: Građani Srbije će ove godine moći u Tursku bez PCR testa

Autor: Republika

Vesti

09.03.2021

12:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odlazeći ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgič rekao je da je više od 10 odsto turske populacije vakcinisano i da je siguran da će građani Srbije ove godine moći da putuju bez pi-si-ar testa u Tursku.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Turski ambasador Tanžu Bilgič

Turska je, kao i mnoge zemlje osetila posledice pandemije, ali se dobro bori. Ekonomija je u 2020. godini zabeležila rast od 1,8 odsto. Vacinisano je više od 10 odsto stanovnika, a smrtnost je, u poređenju sa drugim zemljama, izuzetno niska.

Za turističko putovanje građana Srbije u Tursku, potreban je samo negativan pi-si-ar test, kaže  Tanžu Bilgič.

– Naš cilj je da 2021. godine ugostimo što više turista. Kao što sam rekao, više od 10 odsto turske populacije je vakcinisano. To znači da će vakcinacija biti završena do leta. Siguran sam da će građani Srbije ove godine moći da putuju bez pi-si-ar testa u Tursku, rekao je amabasador za RTS.

U Srbiji posluje više od 1.000 turskih kompanija. Taj broj se povećava, zahvaljujući dobrim tržišnim uslovima i finansijskoj stabilnosti Srbije. Turske kompanije su očito zadovoljne poslovanjem u ovde, kada se očekuje dolazak novih investitora?

– U ovom trenutku postoje fabrike tekstila, zatim pogoni komponenti za automobilsku industriju. Ima još investitora koji razmatraju da dođu. Siguran sam da će se investicije stabilno razvijati i u budućnosti sve dok budemo imali odlične političke odnose.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Tanžu Bilgič najavio ulazak u Tirsku bez PCR testa

Predsednici Vučić i Erdogan su poručili da su odnosi dve države najbolji u skorijoj istoriji i da je jedina tačka neslaganja stav prema statusu Kosova i Metohije. Na koji način Turska posmatra dijalog Beograda i Prištine?

– Turska podražava dijalog i kakav god dogovor bude mi ćemo to podržati. Međutim, jako je teško uskladiti svaki deo spoljne politike, naravno postoje neki problemi, ali to ne bi trebalo da bude izgovor da ne razvijamo naše odnose. Mi se izuzetno trudimo u svim drugim oblastima da razvijamo naše odnose sa Srbijom.

Da li ste naučili srpski?

– Da, ja samo malo govorim srpski

Teseecular ederim... (hvala).

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading