PUCA EVROPSKA UNIJA?! Zajednica grca pod pritiskom korone, gubi vrtoglavih 100 milijardi evra, a jedna stvar mogla bi da je košta opstanka

Autor: Republika

Svet

09.03.2021

13:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

EU se nalazi pred jednim od najvećih izazova još od svog nastanka, a zbog lošeg odgovora na pandemiju koronavirusa, čime je dovela u pitanje živote na milione stanovnika, mogla bi da snosi posledice kakve je teško i predvideti.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ilustracija

Evropsku uniju (EU) paralisala je jedna od najvećih kriza još od nastanka tog moćnog saveza država, zbog koje će ona, kako se procenjuje, ostati bez vrtoglavih 100 milijardi evra, a koja bi, kako se strahuje, mogla da znači i krah te zajednice. 

Zastrašujuće stanje u okvirima Unije nastalo je zbog pandemije opakog koronavirusa, koja je već na samom početku pokazala da unutar zajednice zapravo ne postoji solidarnost i empatija na kojoj je Brisel insistirao decenijama unazad.

Ionako lošu situaciju među državama članicama ubrzo je samo dodatno pogoršao pravi fijasko s nabavkom vakcina protiv kovida-19 za stanovništvo čitave EU, što je dovelo do situacije da su države bile prinuđene da se same bore za vakcine, pa tako i za živote sopstvenog stanovništva, i okrenu se alternativnim proizvođačima cepiva, pre svega Kini i Rusiji. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Šeficu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen krive za očajan tok vakcinacije u Uniji 

Procene su da će sa očajnim tempom vakcinacije Evropska unija izgubiti i do 100 milijardi evra, budući da će poraz pandemije doći mnogo kasnije nego što su se svi nadali. To znači da će privrede ključnih članica Unije nastaviti da grcaju, investicija će biti sve manje, a sa tim i “protok” stanovništva. 

- Ako bude još kašnjenja u isporuci vakcina, to će ekonomiju EU koštati na stotine milijardi evra – ocenio je Blumberg

Takođe, Evropski fond za investicije je prethodnih nedelja zabeležio ogroman odliv novca iz rezervi Unije, dok je Banka Amerike procenila da će se ta zajednica tek suočiti sa smanjenjem investicija.  

- Uniji očajnički treba nova strategija za vakcinaciju kako bi izbegla najgori scenario. Birokratija i loša politika  vode je u propast – ocenila je Sima Šah iz britanske organizacije Principijelni globalni investitori. 

Francuzi traže napuštanje bloka

Grupa francuskih političara iz stranke Patriota sve glasnija je u zahtevima da njihova zemlja treba da napusti evropski blok, međutim, kako je jedan od njih, Florian Filipo, naglasio, to je “kao bežanje iz zatvora”. On je, naime, besno reagovao na navode da nijedna država članica Unije ne može tek tako da napusti tu zajednicu iako je, kako tvrdi, Brisel jasno ugrozio stanovništvo očajnim programom vakcinacije. 
- Pretvarati se da menjate politiku ostajući u evru je isto kao da želite prefarbati zidove svoje ćelije u drugu boju. Napuštanje zatvora je napuštanje evra i EU! Sve ostalo su maštarije i laži! - rekao je Filipo.

Inače, EU je planirala da se do kraja leta vakciniše 75 odsto odraslog stanovništa Unije, međutim, u prvom kvartalu godine zajednica je dobila samo trećinu od planiranih 106 miliona doza cepiva za taj period. 

Zato je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen još jednom pozvala britansko-švedskog proizvođača vakcina Astrazeneku da ispoštuje svoj deo ugovora o isporuci cepiva Briselu, otkrivši i da će Unija dodatno smanjiti izvoz doza u druge zemlje. 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading