VERA JAČA OD MRAZA I KORONE: Najhrabriji juče zaplivali za časni krst

Autor: Tamara BUJIŠIĆ

Vesti

20.01.2021

05:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici juče su proslavili veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje, a najhrabriji su, uprkos koroni, zaplivali u ledenoj vodi za Časni krst. Tradicionalni običaj je bio donekle izmenjen zbog epidemije, a u nekim mestima je plivanje bilo otkazano, kao što je slučaj u Pirotu, Prokuplju, Loznici...

RepublikaFoto: printscreen
Učesnici

Neki su se čak dosetili da tradiciju plivanja, na ovaj veliki srpski praznik, zamene raznim humanitarnim akcijama, kao što je slučaj u Smederevu.

Plivanje za Časni krst na Adi ove godine bilo je revijalnog karaktera, učestvovalo je 12 takmičara i svi su proglašeni pobednicima, a tradicionalne litije nije bilo. Manifestaciji su prisustvovali vladika ramezijanski Stefan i nekolicina sveštenika. Tradicija nije prekinuta ni u Zemunu, gde je takmičenje organizovano skromno i u skladu s trenutnom situacijom. Učestvovalo je šest takmičara, a pobedila je Anja Vukajlović, studentkinja Kriminalističko-policijskog univerziteta.

Masovno u Bijelom Polju

Tradiciju nije prekinula ni Crna Gora, pa je plivanje za Časni krst bilo organizovano i u Bijelom Polju, gde je učestvovalo 40 takmičara.

RepublikaFoto: printscreen
Bjelopoljanci

Korona i mraz nisu omeli ni vernike širom Srbije, pa se za krst plivalo i na na bazenima u Nišu, Kuršumliji, Svrljigu, dok su Surduličani plivali na Vlasinskom jezeru. Tradiciju je održala i Mileševska eparhija, pa su u Prijepolju najhrabriji zaplivali u ledenom Limu i na temperaturi ispod nule. Manifestacija je održana bez prisustva publike i uz poštovanje svih epidemioloških mera, a od tri takmičara najuspešniji je bio Marko Davidović (30).

Sveta vodica za čistu dušu

Bogojavljenje je jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika. Tog dana hrišćani proslavljaju uspomenu Hristovog krštenja u reci Jordan i javljanje boga, koji je rekao: "Ovo je Sin moj i Njega poslušajte". Na ovaj dan običaj je i da se sveta vodica iz crkvi i hramova nosi kući radi zdravlja i prosvećenja duše i tela. Vernici se ovog dana pozdravljaju sa: Bog se javi - Vaistinu se javi.

Plivalo se i na Savi u Obrenovcu, učestvovalo je osam takmičara, među kojima i jedna devojka.

U Banjaluci i litija

I u Banjaluci tradicija nije prekinuta, pa je bogojavljensku litiju predvodio episkop banjalučki Jefrem od hrama do mosta Patre kod tvrđave Kastel, gde su najhrabriji plivali za Časni krst.

Foto: printscreen
Prvi stigao do krsta - Luka Opačić

Učestvovala su 33 takmičara. Pored Banjaluke, plivalo se i u Trebinju, Bileći, Prijedoru, kao i u Istočnom Sarajevu.

RepublikaFoto: printscreen
Banjalučani

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading