VIŠE NEMA DILEME! Jedino ovako ćemo na leto moći da idemo na more: Na plažu samo uz kovid pasoš!

Autor: Dragana PETROVIĆ

Vesti

11.01.2021

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

KOVID pasoši ili, preciznije rečeno, elektronska potvrda o vakcinaciji protiv koronavirusa, sada je već potpuno jasno, biće uslov za putovanja i odlazak na letovanje.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

To je, manje-više direktno, juče svima stavio do znanja grčki ministar turizma Haris Teoharis. On je izjavio da su u toku konsultacije sa zvaničnicima u Briselu i da je za sada najizvesnije uvođenje elektronskih potvrda o vakcinaciji. Kako je naglasio, samo za takve turiste neće biti nikakvih dodatnih uslova za ulazak u Grčku.

- Budući da će se slično ponašati i ostale zemlje EU, očekuje se međusobni dogovor oko usklađivanja tipa takvog dokumenta. To ne znači da će putovanja biti zabranjena onima koji nisu vakcinisani, ali će za njih važiti proširene mere kontrole. Obim i vrsta te kontrole zavisiće od razvoja epidemije i vakcinacije u svakoj pojedinačnoj zemlji - rekao je Teoharis, koji je dodatno pojasnio da pod merama kontrole misli na obavezno testiranje pre ulaska u Grčku.

Foto: Tanjug
Foto: Ilustracija

RAZLIČITI SCENARIJI

Kako je Srpskom telegrafu potvrđeno u srpskoj ambasadi u Atini, u Grčkoj se razmatraju različiti scenariji za predstojeću letnju sezonu. Ipak, još je rano sa sigurnošću tvrditi šta će biti do juna, kada počinje turistička sezona. To, pre svega, zavisi od situacije u samoj Grčkoj, ali i u zemljama, među kojima je i Srbija, odakle dolazi najveći broj turista na more.

Haris Teoharis: Samo za vakcinisane neće biti dodatnih uslova za ulazak u Grčku

- Grčka je jedna od zemalja u kojoj se najstrože sprovodi zaštita protiv korone. Praktično smo potpuno zatvoreni već dva i po meseca. Lokdaun je produžen do 18. januara, što znači da škole ostaju zatvorene, i dalje je na snazi policijski čas, rade samo bolnice i apoteke. Što se tiče izjave grčkog ministara turizma, tačno je da su u toku konsultacije na nivou EU. Međutim, moram da dodam da su grčke vlasti najavile opsežnu vakcinaciju građana do juna - rekao je naš sagovornik.

Kako ističe, mogući problem će biti šta raditi sa turistima koji dođu u Grčku i tu se razbole od korone:

Danska prva u EU uvodi digitalni pasoš za vakcinisane

- Zbog takvih situacija verujem da će na snazi ostati mera obaveznog negativnog PCR testa pri ulasku u zemlju. Jedno je sigurno, Grci će morati da pronađu najsigurniji način za dolazak turista jer im je prošla sezona propala i ne mogu sebi da dozvole da se to ponovi ovog leta.

Foto: pexels.com
Foto: Ilustracija

SLOBODA KRETANJA

U međuvremenu, Danska je, kao prva od zemalja EU, i zvanično najavila obavezne KOVID pasoše. Kako je saopšteno iz ministarstva zdravlja u Kopenhagenu, uveliko se radi na digitalnom pasošu vakcinacije.

- Izdavanje KOVID pasoša moglo bi da počne vrlo brzo, a podnošenje zahteva i ostala papirologija radiće se preko sajta zavoda za javno zdravlje - precizirali su danski zvaničnici.

Istog dana, predsednik italijanske regije Kampanja Vićenco de Luka predstavio je, u video-obraćanju građanima, karticu koju će dobiti svako ko bude vakcinisan.

- Ova kartica, potvrda da je neko vakcinisan, trebalo bi da omogući vlasniku slobodu kretanja, na primer, odlaske u bioskop, na koncerte i slična mesta, gde je, za sada, okupljanje veće grupe zabranjeno - poručio je De Luka.

Foto: Tanjug/T. VALIČ
Aleksandar Seničić

Seničić: Do marta protokol o načinima ulaska u Grčku

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije (Juta), u subotu je rekao da je ideja o uvođenju KOVID pasoša još u povoju, ali da se krajem februara očekuju protokoli oko njihovog uspostavljanja. Pretpostavlja se, kako je naveo, da će to biti elektronska aplikacija u koju ćemo unositi dokumenta bitna da dokažemo da smo bezbedni na putovanju.

- Izvesno je da će nešto što će ličiti na KOVID pasoše biti obavezno ubuduće i da ćemo jedino s takvim elektronskim dokumentom moći da putujemo - precizirao je Seničić, koji je juče za Srpski telegraf dodatno pojasnio svoj stav:

- Stvari se menjaju iz dana u dan i mislim da, dok vakcinacija ne bude masovna, KOVID pasoš ne može i ne sme biti jedini uslov za putovanje. Savet ljudima je da se malo strpe, očekujemo do marta da imamo neku vrstu protokola o ulasku u Grčku.

U avion samo s potvrdom

Potvrde o vakcinaciji, odnosno uvođenje KOVID pasoša, podržavaju i avio-kompanije. Prvi se, kako smo već pisali, oglasio direktor australijskog "Kvantasa" Alan Džojs, koji je rekao da će uslov za ukrcavanje na međunarodne letove ove kompanije biti da je putnik vakcinisan.

Foto: Tanjug
Predrag Marić

Predrag Marić na respiratoru

Dugogodišnji načelnik Sektora za vanredne situacije i pomoćnik ministra policije Predrag Marić (56), kojem je krajem decembra prošle godine potvrđen koronavirus, priključen je na respirator.

Marić se lekarima javio 28. decembra s temperaturom, kao jedinim simptomom. Dijagnostikovan mu je početak upale pluća. U danima koji su sledili temperatura ga je lomila, pa je 3. januara smešten u KBC "Dr Dragiša Mišović". Pet dana kasnije, 8. januara, intubiran je i priključen na respirator.

Marić je po funkciji član kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa. U policiji, inače, radi 31 godinu.

Foto: Printscreen/KlikTV
Ana Brnabić

Ana Brnabić: Imamo dogovore za osam miliona vakcina

Premijerka Ana Brnabić izjavila je juče da će Srbija do kraja januara imati dva miliona vakcina, različitih proizvođača, uključujući i količine koje su stigle krajem decembra. U februaru se, kaže, očekuje još dodatnih 1,3 do 1,5 miliona doza vakcina.

- I sve tako do maja-juna i nadam se da ćemo moći da završimo vakcinaciju. Ako to uspemo, bićemo jedna od prvih zemalja koja će to završiti u Evropi - rekla je premijerka.

Ponovila je da Srbija u ovom trenutku ima dogovor za osam miliona vakcina, različitih proizvođača, što je dovoljno za vakcinaciju četiri miliona ljudi, navodeći da su nadležni rano krenuli da pregovaraju.

Brnabićeva je, nakon početka vakcinacije zdravstvenih radnika u Tiršovoj, kazala da je proteklih dana videla mnogo dezinformacija i lažnih vesti na tu temu.

- Svi koji budu želeli da se vakcinišu, imaćemo vakcinu za njih - naglasila je predsednica Vlade i najavila planove da se u narednim danima ubrza program vakcinacije građana.

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Danas krizni štab, do kraja važiće ove mere

Krizni štab će danas održati sednicu na kojoj će, po svemu sudeći, biti doneta odluka da se postojeća ograničenja zadrže cele ove nedelje. To znači da će i za doček srpske Nove godine važiti isti režim kao i za Novu godinu i Božić (ugostitelji i tržni centri rade do 20 časova, prehrambene trgovine do 21).

U četvrtak ili petak, kako saznajemo, članovi štaba ponovo će se sastati. Na toj sednici, prema informacijama našeg lista, moglo bi da dođe do delimičnog relaksiranja mera, bar u onom delu koji se odnosi na rad kafića i restorana. Oni bi, možda, mogli da dobiju dozvolu za rad do 21 ili 22 časa.

Koronažurka sa 120 ljudi

Inspekcija u Beogradu u subotu uveče, u saradnji sa Komunalnom milicijom, kontrolisala je 96 ugostiteljskih objekata. U jednom kafiću je u vreme zabrane rada zatečeno čak 120 osoba. Pomenuti lokal se nalazi u samom centru Beograda i bio je otvoren i pored zabrane rada ugostiteljskih objekata nakon 20 sati.

Komentari (0)

Loading