SITUACIJA JE KRAJNJE ZABRINJAVAJUĆA! Lađević: Teško je, mnogo pacijenata i obolelih lekara!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

13.12.2020

15:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor Centra za anesteziologiju i reanimaciju Klinickog centra Srbije, Nebojša Lađević, izjavio je danas da je treći talas epidemije korona virusa najteži, jer ima dosta kovid pozitivnih zdravstvenih radnika, uz najveći broj zaraženih i hospitalizovanih pacijenata.

RepublikaFoto: Tanjug/S. MILJEVIĆ
Direktor Centra za anesteziologiju i reanimaciju Klinickog centra Srbije, Nebojša Lađević

-Već smo umorni jer sve ovo i dugo traje, a sada imamo i najveći broj zaraženih i hospitalizovanih. Nadu daju svi oni koji ne odustaju u svom radu i koji i dalje idu u svoju smenu u pola dana i pola noći. Hvala svima onima koji rade u zrdavstvenom sistemu Srbije, od kovid ambulante do inteznive nege-, rekao je Lađević za "Blic".

S obzirom na to da je ovaj treći talas epidemije toliko jak, sa mnogo obolelih, kaže on, bez kapaciteta novootvorene bolnice u Batajnici teško da bi pacijenti imali gde da se kvalitetno smeste.


Klinička slika pacijenata u toj bolnici je, objašnjava, različita, uglavnom su to oni s umereno teškom i teskom kliničkom slikom.

-Veoma brzo se napunio ovaj objekat bolnice, gde već imamo 390 pacijanata u poluintezivnoj nezi i 68 na različitim tipovima mehaničke ventilacije u intezivoj nezi-, rekao je Lađević.
 

Kako kaže, neko ko dospe na respirator znači da je pre toga već bio u kritičnom zdravstvenom stanju jer mu je poslednja šansa da preživi primena mehaničke ventilacije.

-Samim tim i šanse za preživljavanje se smanjuju. Kod ove bolesti u najizraženijim formama kod pacijenata na mehanickoj ventilaciji šanse za preživljavanje se kreću od 30 do 40 odsto-, rekao je on.

Lađević je naglasio da se naš zdravstveni sistem pokazao kao neverovatno fleksibilan i lako prilagodljiv.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading