U IŠČEKIVANJU NOVIH MERA U PONEDELJAK: Gde možete ovog vikenda, a šta je još pod ključem!

Autor: Blic, Republika

Vesti

19.12.2020

07:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sednica Kriznog šaba održana juče pokrenula je niz pitanja o tome koje od postojećih mera će biti relaksirane u Srbiji. Kako su potvrdili članovi Kriznog štaba, gotovo sve mere koje su postojale ovog vikenda ostaju na snazi, a za dalje će se razmatrati na novom sastanku zakazanom za ponedeljak.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Ipak, neke ustanove će pretrpeti promene, a sada pročitajte šta od mera važi za vikend, šta je na stolu u ponedeljak, a opuštanje kojih mera još nije opcija.

Ono što sigurno ostaje na snazi i postojeća je mera već duže vreme jeste okupljanje više od pet osoba na otvorenom i u zatvorenom prostoru.


Vikendom rade:

 

- Prodavnice prehrambene robe (do 21 sat, radnim danima i vikendom)
- Benzinske pumpe za točenje goriva, apoteke i dostava hrane putem kurira (24 sata sedam dana u nedelji)
- Pijace - otvorene i u danima vikenda od 6.00 do 15 sati
- Objekti i radnje u kojima se pružaju usluge pri čijem vršenju nije potrebno prisustvo korisnika ili su prisustvo i kontakt ograničenog trajanja, poput servisa bele tehnike, tehničkih servisa, krojača, obućara i staklorezačkih radnji mogu raditi radnim danima do 21 čas, a subotom do 17 časova
- Ordinacije i laboratorije koje pružaju medicinske usluge mogu da rade tokom čitavog dana, uključujući i vikend
- Restorani i barovi koji se nalaze u okviru hotela i privatnih smeštaja (mogu pružati svoje usluge samo i isključivo registrovanim i prijavljenim gostima do 21 sat svakoga dana)

Nova preporuka koja će najverovatnije biti usvojena jeste da se će ustanove kulture - bioskopi, pozorišta, galerije, muzeji od ponedeljka raditi od 21 sat, dok će ovog vikenda njihovo radno vreme biti do 17 sati.

O čemu će se raspravljati u ponedeljak?

Radno vreme radnji i tržnih cenatra moglo bi biti produženo do 20 sati radnim danima, a vikednom do 14 ili 15 sati. Ovo je za sada najizglednija opcija novog radnog vremena nakon mogućeg popuštanja mera uoči novogodišnjih praznika.

Kako sada stoje stvari, moguće je da se po istom principu produži radno vreme i uslužnim delatnostima, poput frizera, kozmetičara i slično, ali, za sada, duže radno vreme za ugostiteljske objekte NIJE OPCIJA!

Konačna odluka o ovim izmenama će biti doneta na novoj sednici Kriznog štaba koja će, kao što je "Blic" već objavio, biti održana u ponedeljak, 21. decembra u ranim jutarnjim časovima.

Na toj sednici definitivno će biti presečeno do kada će moći da se ide u kupovinu, ali o produženju rada kafiča i restorana, kako sada stvari stoje, nema ni govora.

Na jutrošnjem Kriznom štabu, nije bilo reči o radnjama uslužnih delatnosti poput frizerskoih salona, ali nije isključeno da i ovoj i sličnim delatnostima takođe bude produženo radno vreme.

 

Vikendom ne rade:

 

- Ugostiteljski objekti: restorani, kafići, barovi, klubovi, kao i igraonice i kladionice
- Tržni centri (odnosi se i na sve ostale butike i prodavnice i van tržnih centara)
- Uslužne delatnosti: kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, fitnes centri, teretane i vežbaonice, spa centri i bazeni

 

 

Navedeni objekti, prema predlogu Kriznog štaba koji je Vlada prihvatila prošle nedelje, radnim danima su otvoreni do 17 sati.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading