ŽESTOK UDAR NA KUĆNI BUDŽET: Poskupljuju cigarete, piće i benzin, ALI TO NIJE SVE!

Autor:

Vesti

15.12.2020

05:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kao i svakog 1. januara, i ovog će nam Deda Mraz, osim poklona, doneti i neka poskupljenja. Srpski telegraf objavljuje šta će sve biti skuplje već od prvih dana 2021.

RepublikaFoto: Tanjug/O. TOSKIĆ
Foto: Ilustracija

Razloga za veću brigu ipak nema, s obzirom na to da je inflacija u Srbiji izrazito niska i da su mnoge stvari čak i pojeftinile u proteklih godinu dana.

Ekonomista Mlađan Kovačević objašnjava da će dosta toga zavisiti i od kursa, ali ni tu ne bi trebalo da bude većih iznenađenja pošto je on godinama stabilan.

- Dosta je uvoznih proizvoda, ako dinar bude izgubio vrednost, to će se odraziti na cene. Poljoprivredni proizvodi takođe povremeno poskupljuju. Sve u svemu, dosta je faktora od kojih zavisi inflacija - napominje Kovačević.

Isplaćen minimalac

Kao što je obećao ministar finansija Siniša Mali, na račune zaposlenih u turizmu i ugostiteljstvu juče ujutru su počele da ležu minimalne zarade od po 30.367 dinara. Isplata minimalca deo je sektorske podrške, kojom se predviđa isplata zarada za 72.500 zaposlenih. Razlog: kriza u poslovanju izazvana pandemijom virusa KOVID-19.

CIGARETE

Prema predloženim izmenama i dopunama Zakona o akcizama, očekuje se dodatno poskupljenje običnih cigareta i nesagorevajućeg duvana od otprilike deset dinara po paklici. Razlog je redovno uvećanje akciza.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Najjeftinije cigarete koštaće 270 dinara, dok će oni koji uživaju u skupljem duvanu morati iz džepa da izdvoje i 400 dinara.

ALKOHOLNA PIĆA

Cena će takođe skočiti za nekoliko dinara. Nije mnogo, naravno, ukoliko ne pijete mnogo. Ukoliko ste redovni konzument alkohola, shvatite ovo poskupljenje kao priliku da popravite zdravstvene navike.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

TV PRETPLATA ZA RTS

Najavljuje se nova cena za RTV pretplatu. Nije još izvesno, ali se nezvanično može čuti da će pretplata sa 255 dinara mesečno poskupeti na 299 dinara.

RepublikaFoto: printscreen/Google Earth/RTS
Foto: Ilustracija

VODA

Od 1. januara u Beogradu će poskupeti voda. Prema saopštenju JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija", cena za isporučenu vodu i odvođenje otpadnih voda za sve kategorije potrošača biće povećana za pet odsto. Ovo poskupljenje, kako navode iz komunalnog preduzeća, predstavlja minimalno povećanje cene nakon više od četiri godine.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

BENZIN

Cena sirove nafte brent, koja se koristi u Srbiji, na svetskom tržištu prvi put je od marta dostigla vrednost od 50 dolara po barelu, tako da je od 30. oktobra dosad povećana za čak 33,4 odsto. Energetski stručnjaci ocenjuju da će se to odraziti i na cenu goriva u našoj zemlji, ali maksimum pet dinara po litru.

RepublikaFoto: NIS
Foto: Ilustracija

ODNOŠENJE ĐUBRETA

Za stan od 50 kvadrata "Gradskoj čistoći" će se preko uplatnica "Infostana" plaćati 48 dinara više.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

POREZ NA IMOVINU

Zavisno od grada do grada, biće veći sledeće godine, međutim, procenat će biti poznat tek kada budu doneta poreska rešenja.

Foto: Ilustracija

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
bambi

15.12.2020 16:25

Ok. Sve je u redu sto se tice poskupljenja izuzev RTS pretplate. To se odmah mora ukinuti je l mi lici na reket. Naime, ja placam operateru debele pare da mi uvede kanale u stan. Operater koristi kanale izmedju ostalog i RTS da bi zaradjivao. Pri preuzimanju kanala od obestecuje RTS. Pa necemo valjda dva puta da placamo? Osim toga posto je RTS obestecena, ne bi smela da ima reklame, bar ne u ovolikoj profitabilnoj formi, jer onda ispada da gradjani izdrzavaju RTS a oni plasiraju reklame da bi od gradjana jos uzeli lovi i pri tome debelo zaradili. To je ipak preterano.

Mika

15.12.2020 17:13

Narod naš je ovca za šišanje ...