REČENO - UČINJENO: Srbi napravili VRLO VAŽNO ORUĐE u borbi protiv korone! Sada će biti MNOGO lakše

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

24.10.2020

11:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Domaći softer za praćenje virusa korona na kome radi Univerzitet u Kragujevcu sa kolegama iz Rijeke i sa Hardvarda, je metodološki završen i do kraja godine treba da počene sa primenom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Srbija tokom korone

Softver koja za cilj ima da simulira šta se događa u pacijentu koji je zaražen virusom korona i da predvidi šta će se sledeće desiti i kako će se virus širiti testiran je na prvih 20 pacijenata i pokazao je zadovoljavajuće rezultate, a do kraja godine testiranje treba da prođe još sto pacijenata, kaže za Tanjug je rektor Univerziteta u Kragujevcu Nenad Filipović.

Kako pojašnjava što vise pacijenata prođe skener, to daje tačnije rezultate, odnosno tačnost skenera zavisi od većeg broja pacijenata, jer softver preko podataka o pacijentima pronalazi veze, koje daju tačne rezultate.


- Rezultate koje imamo na osnovu 20 pacijenata su zadovoljavajući - kaže Filipović.

On objašnjava da je to kompijuterska simulcija, koja detektuje šta se događa u pacijentu, i dodaje da doprinosi boljem razummevanju razvoja bolesti.

Svi podaci pacijenata zaraženih virusom korona iz bolnica u Srbiji slivaće se u državni Data centar u Kragujevcu, gde će softver obrađivati do 1000 podataja mesečno.

Filipović objašnjava da se skener za praćenje toka virusa sastoji iz dva dela, jedan se odnosi na određenog pacijenta, a drugi na širu populaciju.

Model koji se odnosi na određenog pacijenta koji je zaražen virusom korona ima ulogu da uspori razvoj bolesti, tako što bi mu se menjala frekvencija respiratora u određenom ritmu, a to bi usporilo tok bolesti, te bi pacijenta u veoma lošem stanju preveli u manje loše stanje i tako pomogli lekarima.

Reč je o korišćenju veštačke inteligencije, kako objašnjava , koja prikuplja sve bitne podatake pacijenata, kao što je analiza krvi, zasićenje vazduha, istorija bolesti, demografski parametri i genetike, te tako na osnovu novih podataka pacijenata predviđa razvoj bolesti.
RepublikaFoto: pixabay.com/fotomontaža/E. DELIBAŠIĆ

Kod pacijenta koji nema simptome ili je bolesti u početnoj fazi, takođe se može preko ovog modela skenera predvidi razvijoj bolest.


Saradnica na ovom modelu skenera Anđela Blagojević, kaže da u prvoj fazi projekta rade na tome da uoče koje krvne analize su najrelevantnije za procenu kako će se virus korona razvijati.

Kako pojašnjava ovaj softver funkcioniše tako što se unose odgovarajuće analize u softver, a na osnovu snimka pluća procenjuje koji koeficienti se unose, pratio dalje stanje pacijenta, a za 10 do 15 dana dobija prava slika koji je ishod bolesti pacijenta.

Drugi model skenera je epidemiološki, koji kompjuterski predviđa koliko će biti zaraženih u kojoj zemlje, državi, što je način da epidemiološkim merama kontrolišemo virus.

Filipović pojašnjava da skener analizira sve podatke zaraženih, koliko ima inficiranih, asimptomatskih, izlečenih,preminulih, koliko pacijenata ima sa vise I manje posledica, ii to sve na području jednog grada, regije ili vise zemalja.

Na ovom projektu, trenutno radi vise inžinjera, a uključeni su informatičari, ljudi koji se bave veštačkom inteligencijom, razvojom softvera i drugi.

On podseća da je ideja razvoja nastala početkom pandemije virusa, sa namerom da inženjeri pomogu lekarima u praćenju ove bolesti.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading