SRBIJA U OBRUČU KORONE! Za dan 151 novi slučaj u našoj zemlji, broj zaraženih u regionu divlja

Autor:

Vesti

09.10.2020

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Đavo je definitivno odneo šalu. Broj novozaraženih koronavirusom ponovo je dostigao 2,5 odsto od broja testiranih (za 24 časa 151 novi slučaj, do pre nekoliko dana na dnevnom nivou ta brojka je bila 50-60).

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ/ST/V.LUKIĆ/pixabay.com/Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Na sve to, kao možda i najgori faktor, Srbija je u potpunom obruču zemalja u kojima KOVID-19 divlja i zaraženi se na dnevnom nivou mere stotinama. Gotovo da nema susedne zemlje u kojoj se ne beleže crni rekordi, a drastično raste i broj smrtnih slučajeva.

Sve to, kako saznaje, konstatovano je i na sednici kriznog štaba, održanoj u sredu. Iako u javnosti nije stvoreno uverenje da je situacija tako ozbiljna, epidemiolozi su upozorili da nas u lošem razvoju događaja dani dele od novog crnog scenarija. Jedan od učesnika sastanka kaže za Srpski telegraf da je obraćanje stručnjaka bilo prilično alarmantno.

- Kada su nam pročitali brojke iz okruženja, ali nas i suočili s rastućim trendom novozaraženih u Srbiji, nikom u prostoriji nije bilo svejedno. Zato su svi i prihvatili bez polemike skraćenje radnog vremena za sve objekte, osim apoteka i pojedinih pumpi, do 23 časa. Takođe, posle kraće diskusije doneta je i odluka o mnogo rigoroznijim kontrolama i kažnjavanju za nepoštovanje mera - objašnjava naš sagovornik.

RepublikaFoto: printscreen/TVPink
Srđa Janković

U sličnom tonu govori i imunolog dr Srđa Janković.

- Trenutna epidemiološka situacija u Srbiji je takva da nas najozbiljnije upozorava da je važno da se poštuju i dosledno sprovode sve donete mere u cilju prevencije i sprečavanja daljeg masovnijeg zaražavanja. Nije fokus samo na uvođenju rigoroznijih mera već upravo na doslednom sprovođenju već donetih, budući da se do sada pokazalo da je sprovođenje bilo dosta relaksirano - upozorio je Janković.

Zamenica direktora Instituta "Batut" dr Darija Kisić Tepavčević izjavila je da, iako je Srbija u ovom momentu jedna od zemalja s najnižim rizikom, to se može promeniti u roku kraćem od nedelju dana.

- Iskustva Slovačke, Češke, Izraela nam govore da moramo da budemo pripremljeni i da učinimo sve da zadržimo povoljnu epidemiološku situaciju - naglasila je dr Kisić.

Novi skok broja zaraženih

  • Zaraženo 151
  • (30 više nego dan ranije)
  • Testirano 6.139
  • (541 manje nego dan ranije)
  • Umrlo 2
  • Ukupno umrlo 760
  • Na respiratoru 21
  • (jedan više nego dan ranije)
  • Hospitalizovano 291
  • (osmoro više nego dan ranije)

Crni rekordi širom regiona

* U Sloveniji je za 24 časa registrovano 387 slučajeva koronavirusa, što je novi crni rekord od početka epidemije u toj zemlji. Testirano je 3.665 osoba, što znači da je broj zaraženih veći od 10 odsto u odnosu na broj testiranih. To se dešava prvi put. Zabeležen je i rekordan broj hospitalizovanih pacijenata - 131

* U Hrvatskoj je premijer Andrej Plenković jučerašnji dan nazvao najcrnjim od početka epidemije. Zabeležen je rekordan broj novih slučajeva - 542, na osnovu urađenih 5.939 testova. Na bolničkom lečenju je 361 pacijent, od čega 27 na respiratorima

* U BiH su takođe potvrđena rekordna 453 slučaja u jednom danu, na osnovu 2.288 testova. To je više od 20 odsto zaraženih u odnosu na broj testiranih. Od tog broja u Federaciji BiH je potvrđeno 296, a u RS 155 pozitivnih

* U Mađarskoj je za poslednja 24 sata virus otkriven kod 932 osobe, dok je preminula 21 osoba, što je najviše preminulih u jednom danu od početka pandemije

* U Rumuniji, koja je od početka pandemije bila prva u regionu po broju slučajeva, takođe raste broj zaraženih, a u jednom danu potvrđeno je novih 3.130 zaraženih. U toj zemlji obavlja se i najveći broj testiranja, pa je u poslednja 24 sata testirana 31.191 osoba

* U Crnoj Gori danima je čak 30 odsto zaraženih u odnosu na broj testiranih, što je ogroman procenat. Svakog dana otkrije se između 150 i 200 novih slučajeva

* U Severnoj Makedoniji rekordna 364 zaražena, uz tri nova smrtna slučaja

* U Bugarskoj je za 24 sata registrovan rekordan broj novih slučajeva - 437, a preminulo je još 11 osoba

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Kako da prijavite one koji krše mere

Od juče je u funkciji poseban broj 064/88-11-405, na koji građani mogu putem Vajber aplikacije da prijave nepoštovanje epidemioloških mera, naročito u ugostiteljskim objektima i drugim mestima gde se okuplja veći broj građana, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

- Ovo je prelomni trenutak kada se mere moraju poštovati jednako kao i prethodnih meseci, a prijava nepoštovanja epidemioloških mera putem aplikacije Vajber jedan je od načina da se zadrži visok nivo primene i poštovanja mera - navode iz ministarstva na čijem je Zlatibor Lončar čelu.

Ministarstvo zdravlja apeluje na sve građane da nastave s poštovanjem mera - nošenjem maski, držanjem distance i pojačanom higijenom ruku.

Prema saznanjima našeg lista, procedura za prijavljivanje je sledeća:

1. Građani šalju prijavu kucanjem Vajber poruke na pomenuti broj

2. Prijava je anonimna, nema potrebe da dostavljate svoje podatke

3. Uz prijavu je poželjna i fotografija ili snimak kršenja mera, ali će se razmatrati i čisto tekstualne poruke

4. Operateri prijave prosleđuju nadležnoj inspekciji ili komunalnoj miliciji

5. U najkraćem mogućem roku njihove ekipe izlaze na teren po svakoj prijavi

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading