(VIDEO) KONFERENCIJA KRIZNOG ŠTABA! Dr Kisić Tepavčević: Očekuje nas povećana aktivnost koronavirusa, moramo biti oprezni!

Autor: Republika

Vesti

07.10.2020

13:24 >> 14:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na konferenciji o koronavirusu u Srbiji, stručnjaci iznose najnovije podatke...

RepublikaFoto: Tanjug/A. VUKELIĆ
Darija Kisić Tepavčević

- Od poslednje izveštavanja pozitivno je 121, a na respiratoru se nalazi 20 pacijenata. nažalost u poslednja 24 časa preminula je još jedna osoba - počela je obraćanje dr Darija Kisić Tepavčević. 

- Ukoliko gledamo topografsku zastupljenost osoba kod kojih je potvrđeno je prisustvo virusa, 66 osoba je bilo sa područja grada Beograda - rekla je dr Darija Kisić Tepavčević. 

- U toku prošle nedelje ukupno je prijavljeno 18 đaka koji su bili pozitivni na koronavirus. U toku prošle nedelje 170 đka nije pohađalo nastavu zbog propisane izolacije. takođe, prošle nedelje registriovano je 26 zaposlenih u školama koji nisu dolazili na posao zbog eventualnih kontakata sa zaraženima - rekla je dr Kisić Tepavčević. 

- Rezultati koje imamo danas pokzauju da smo bili odgovorni i savesni u prethodnom periodu i zato treba da nastavimo tako i u periodu pred nama - rekla je dr Darija Kisić Tepavčević.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Goran Vesić

- Svi gradovi u Evropi doneli su odluke da kafići i pabovi ne rade posle 23 sata. Svi veliki gradovi su ugroženi jer može da dođe do brzog zaražavanja. Najrizičniji je gradski prevoz i ugostiteljski objekti. Mi trenutno kontrolišemo situaciju u prevozu, uzprethodnom periodu inspekicja je radila svoj posao. Ako vidite da vozač ne nosi masku, a da autobus nema kabinu - to treba da prijavite. Kada je reč o ugostiteljskim objektima i tu kontrolišemo svakodnevno situaciju - rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić koji je po prvi put na konferenciji o koronavirusu.

- Nošenje zaštitne maske spašava živote! Dakle, trenutno je nošenje maske u zatvorenom prostoru obavezno, dok se i na otvorenom preporučuje nošenje maske. Zabranjeno je okupljanje više od 30 ljudi, osim ako nije reč o zabavnom ili kulturnom događaju gde je  organizator obezbedio neophodne uslove. Takođe, nošenje maski u gradskom prevozu je obavezno. U Beogradu je rad kafića i ugostiteljskih objekata dozvoljen do 23 časa - pojasnila je još jednom trenutno propisane mere dr Darija Kisić Tepavčević. 

Profesor Baščarević, inače direktor ortopedskog Instituta Banjica, istakao je da ta ustanova tri meseca ove godine nije radila ono čemu je namenjena jer je ulazila u kovid sistem.

- Nama nije teško da prelazimo iz jednog sistema u drugi, lečimo sve pacijente koje treba, ali naš posao je da lečimo ortopedske, želim da molim sve naše građane da se pridržavaju mera zaštite. Treći talas je svuda u svetu, a doći će i kod nas, pomozite nam da ostanemo u ortopediji - naglasio je Baščarević.

- Tržni centri mogu da rade, ali samo ako se insistira na nošenju zaštitnih maski i ako se posetioci koji ne nose maske udalje iz objekta. Neophodno je da se tako organizuje rad tržnih centara, u suprotnom ćemo morati da donosimo strožije mere - rekao je Vesić.

Vesić je dodao da će ministarstvo napraviti Viber na koji će građani moći da šalju fotogafije objekata u kojima se krše propisane mere. 

- Ovaj period godine je rezervisan za respiratorne infekcije tako da možemo da očekujemo da će biti povećana aktivnost koronavirusa. Moramo svojim odgovornim ponašanjem da pokažemo da to ne bude baš u tom obimu - rekla je dr Darija Kisić Tepvačević. 

- Opet su najstariji sugrađani pokazali da su najodgovorniji i oni retko obolevaju. Takođe, sve pohvale za decu školskog i predškolskog uzrasta. Najviše obolevaju osobe mlađeg srednjeg uzrasta, koje su socijalno najaktivnije i koje izlaze, oni nemaju teže kliničke slike, ali su rasadnici infekcije - rekla je dr Kisić Tepavčević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading