KORONA PONOVO DIVLJA: Ako se NE UOZBILJIMO, CRNO NAM SE PIŠE!

Autor:

Vesti

07.10.2020

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako pregrmimo novembar sa epidemiološkom situacijom koja neće biti mnogo gora od sadašnje, možemo da nakrivimo kapu. U najkraćem, ovo je poruka kriznog štaba i stručnjaka koji se mesecima bore s koronaviruusom. Oni, međutim, upozoravaju i da su veoma zabrinuti zbog nepoštovanja mera, njihovu zabrinutost potkrepljuje i to što je juče broj zaraženih za 24 časa skočio sa 51 na 120. Pre svega, apostrofiraju opušteno ponašanje u gradskom prevozu u Beogradu, gde je iz dana u dan više od polovine novozaraženih, masovno nepoštovanje radnog vremena kafića, restorana i klubova, kao i najave da će građani organizovati predstojeće slave kao i do sada, bez posebnih mera opreza.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Oštrije kontrole, bar što se tiče prevoza i ugostitelja, najavljene su još pre dva dana, ali iskustva s terena pokazuju da od toga, bar zasad, nema ništa.

Epidemiolog Predrag Kon, s druge strane, kao papagaj ponavlja da apsolutno svi moramo da branimo rezultat u borbi s koronom, ističući da se teško može izbeći treći talas, a da oni koji ne nose masku tamo gde je propisano čine prekršaj.

Kon: Teško da ćemo izbeći novi talas

 

- Određeni procenat osoba ne veruje u mere, oko 10 odsto, to nije malo, od 30 ljudi u autobusu, troje je takvo. Morate da upozorite, a onda da kažnjavate. Zemlje u okruženju uvele su ozbiljne kazne, mi ne - naglasio je dr Kon.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Predrag Kon

Govoreći o trećem talasu, Kon kaže da sve zavisi od toga kako ćemo čuvati rezultat i da je teško verovati da se to može izbeći.

Vesić: Nema novih mera

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da mere u borbi protiv koronavirusa u prestonici za sada neće biti pooštravane. On je rekao da se u skoro svim državama Evrope pooštravaju mere, navodeći da je zato važno da građani budu disciplinovani kako bi se sačuvao nizak broj zaraženih.

RepublikaFoto: Tanjug
Goran Vesić

Vesić kaže da je Beograd i dalje najveće žarište i poručio da je zbog toga veoma važno da se maske nose u javnom prevozu, gde distanca nije moguća. Ističe i da je komunalna policija u saradnji sa sanitarnom inspekcijom kontrolisala oko 50 vozila i napisala 15 prijava, pet prevoznicima, pet odgovornim licima i pet građanima bez maske u prevozu.

- Kad bismo bili svi rigorozno disciplinovani, možda bi moglo, ali postoji porast koji pokušavamo da stisnemo da ne eksplodira kao u julu, da bi sistem opstao - objašnjava epidemiolog.

Što se tiče ovog meseca, stručnjaci smatraju da ćemo se svakako, zbog toplog vremena, provući bez drastičnog povećanja broja zaraženih. Problem, kažu, dolazi u novembru. Jedna od potencijalnih mina, osim činjenice da ćemo zbog niže temperature više vremena provoditi u zatvorenom, jeste i sezona slava, u koju polako ulazimo (Miholjdan je već 12. oktobra, a onda redom...).

Tiodorović: Slave uz posebne mere opreza

Epidemiolog Branislav Tiodorović smatra da krsna slava treba da se slavi, da je to lep i važan običaj za svaku porodicu, ali uz poštovanje mera.

- Potrebno je da svaki domaćin razmisli kako će stvoriti uslove, kako će se bezbedno odvijati to važno porodično slavlje - poručio je član kriznog štaba, naglašavajući da ne podržava organizovanje slave u kafani.

Skoro sve brojke rastu

Zaraženo 120

(69 više nego dan ranije)

Testirano 7.076

(1.727 više nego dan ranije)

Umrlo 1

Ukupno umrlo 757

Na respiratoru 19

(jedan manje nego dan ranije)

Hospitalizovano 286

(troje manje nego dan ranije)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading