Građani RIGOROZNE KONTROLE ne fermaju ni DVA ODSTO: Pravila niko NE POŠTUJE!

Autor:

Vesti

06.10.2020

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uprkos najavljenoj oštroj kontroli putnika u beogradskom javnom prevozu, po pitanju poštovanja epidemioloških mera, od toga (bar juče) nije bilo ništa. Kako su se širom grada uverili novinari Srpskog telegrafa, u autobuse se i dalje ulazi na sva vrata iako je bilo najavljeno da će putnici za ulazak moći da koriste samo prednja. Takođe, tu i tamo je, mada ne tako često, bilo onih koji su ignorisali obavezu nošenja maski tokom vožnje. Vozači ih nisu opominjali niti su zaustavljali autobuse dok ih ovi nesavesni građani ne napuste.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Građani ulaze bez maski

Naš list poslao je pitanja "Gradskom saobraćajnom preduzeću" (GSP), međutim, do zaključenja ovog izdanja nismo dobili odgovore zašto oštrija kontrola koja je tako gromoglasno najavljena nije i sprovedena.

Na liniji 23 juče ujutru naša ekipa zatekla je Milivoja (prezime nije hteo da kaže) bez maske. Kako nam se pravdao, masku inače nosi i samo je tog dana propustio da je stavi.

Pravila u GSP

1. Ulazak samo na prednja vrata

2. Vozači neće smeti da otvaraju ostala vrata dok na prednja ne uđu svi putnici

3. Obavezno nošenje maske

4. Vozač dužan da opomene svakog ko nema masku i zatraži da taj putnik napusti vozilo

5. Ukoliko putnik to odbije, vozač mora da kontaktira sa dispečerom u upravljačkom centru, koji će obavestiti najbližu patrolu

- Imam onu masku koja se pere, supruga je uveče oprala, ali nije stavila da se suši. Zato sam ušao u autobus bez maske. Iskreno, sad kad razmislim, mogao sam da kupim bar jednu masku u apoteci, međutim, žurio sam na posao i nisam o tome razmišljao - ispričao nam je ovaj sredovečni Beograđanin, koji kaže i da mu je bilo pomalo neprijatno jer su ga ostali putnici u autobusu popreko gledali.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Niko živ masku ne nosi

Slavu prilagoditi epidemiji korone

Epidemiolog Branislav Tiodorović juče je rekao da krsna slava treba da se slavi, da je to lep i važan običaj za svaku porodicu, ali uz poštovanje mera prevencije zbog epidemije virusa korona.

- Slave treba organizovati, tu nema dileme. Potrebno je da svaki domaćin razmisli kako će stvoriti uslove, kako će se bezbedno odvijati to važno porodično slavlje koje predstavlja tradiciju, ali i budućnost - poručio je član kriznog štaba.

RepublikaFoto: youtube.com/ Banijaško Srce
Foto: Ilustracija

On je naglasio da svaki domaćin treba da krene od toga kolika mu je prostorija gde slavi i koliko gostiju tu može da primi.

Epidemiolog kaže da je zagovornik da se slave slave u kući i da nije za to da se slave u kafanama.

Najava rigoroznije kontrole u autobusima, ali i trgovinskim i ugostiteljskim objektima, usledila je zbog činjenice da je više od polovine novozaraženih virusom KOVID-19 iz glavnog grada. Kazna za nenošenje maske u prevozu je 5.000 dinara.

Mina u novembru

S obzirom na to da se za oktobar predviđa miholjsko leto, epidemiolozi očekuju da će ovaj mesec, po pitanju korone, biti relativno miran. Ipak, kako kažu, već od novembra može se očekivati ono što se mesecima najavljuje - povećan broj obolelih.

Na pitanje da li to znači da su za mesec dana moguće i neke oštrije mere niko nije spreman da pruži neki konkretniji odgovor.

- Moramo da naučimo da živimo sa koronom i poštujemo mere kako ne bismo došli u situaciju da zatvaramo objekte, smanjujemo privrednu aktivnost i uvodimo dodatne strože mere - poručio je predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević i podsetio da ugostiteljski objekti mogu da rade do 23 časa u zatvorenom i najkasnije do jedan iza ponoći na otvorenom.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Ulazi se i na srednja i na zadnja vrata

Dr Kisić: Svakog dana smo baš sve saopštavali

Niko ni u jednom momentu nije saopštavao drugačiji broj zaraženih ili preminulih od koronavirusa nego što je u tom momentu bilo u informacionom sistemu, izjavila je zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević.

- Mi smo prvi put, kada je u pitanju ova pandemija, želeli da imamo transparentne podatke i prvi put smo imali informacioni sistem. Mi smo svakog dana sve saopštavali. Nijednog momenta, nijednog dana nismo objavljivali drugačije podatke od onih koji su stizali - kazala je dr Kisić.

Ona je objasnila da prijava zaraznih bolesti funkcioniše tako što lekari šalju podatke nadležnima i sve se sliva u "Batut".

RepublikaFoto: Tanjug/A. VUKELIĆ
Darija Kisić Tepavčević

Ponovila je da koronavirus ne poznaje nikakve granice i da su pred njim svi jednaki. Ona je istakla veliki rad epidemiologa u borbi protiv virusa i objasnila da 170 domova zdravlja, 24 zavoda i instituta unosi podatke, a da je u to uključeno više stotina osoba.

- Moram da navedem ogroman rad kolega epidemiologa. Zahvaljujemo se kolegama kliničarima. Zabluda je da mi nismo obukli mantile. Epidemiolozi mukotrpno izgaraju, a tek će intenzivno da rade - kazala je Darija Kisić Tepavčević i sa žaljenjem konstatovala da se ogroman trud da predstave situaciju kakva jeste pogrešno interpretira.

I članovi kriznog štaba juče nisu bili voljni da komentarišu nepoštovanje mera u Beogradu.

Bilans

Više ljudi na respiratoru

Zaraženo  51

(osmoro manje nego dan ranije)

Testirano 5.349

(2.682 više nego dan ranije)

Umrlo 2

Ukupno umrlo 756

Na respiratoru 20

(jedan manje nego dan ranije)

Hospitalizovano 289

(petoro više nego dan ranije)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading