Žene uzimaju vlast u Srbiji: Značajne promene u NEMANJINOJ 11

Autor: Biljana BOJIĆ

Vesti

08.10.2020

05:53

U Nemanjinoj 11 biće značajnog osveženja pošto će mandatar Ana Brnabić slediti preporuku predsednika Srbije Aleksandra Vučića da u njenom novom kabinetu polovina članova budu žene, što bi značilo njih 12, i da se oforme dva nova resora - za ljudska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog i za brigu o porodici, deci i demografiji.

ST/V. LUKIĆ
Ana Brnabić i Aleksandar Vučić

Izvesno je jedino da je Ana premijer, ostalo je podložno promenama iako je predsednik napravio obrise buduće vlade. Nekolicina će zadržati pozicije u ministarstvima, ali biće i rotacija, rokada i dosta novih lica, pre svega, dama (pogledaj okvir). Početkom sledeće sedmice biće održana još jedna sednica Predsedništva SNS na kojoj će biti utvrđeni resori. Uslediće sednice Narodne skupštine, gde će biti izabran predsednik parlamenta, izglasani novi zakoni o ministarstvima i Vladi, a onda će zakletve položiti premijerka i novi ministri.

Nova lica iz Akademije

Resore bi mogla da preuzmu potpuno nova lica iz SNS Akademije za mlade lidere poput diplomiranog ekonomiste i preduzetnice Ivane Popović. Spekuliše se da je na listi kandidatkinja za ministarske pozicije i poslanica SNS Sandra Božić, koja bi od socijaliste Branka Ružića mogla da preuzme Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, kao i Gordana Čomić, izbačena članica DS.

Među novim licima u resoru za ljudska prava pominju se izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević i(li) bivša poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković. Antonijević kaže za Srpski telegraf da nije bilo ponuda i da mu se to ne uklapa u poslovni dvogodišnji plan, dok Jankovićeva priznaje da bi bila spremna da prihvati novi angažman:

Krkobabić i Popović ostaju na funkcijama

Predsednik PUPS Milan Krkobabić opstaje u novoj vladi na poziciji ministra bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj i koordinaciju javnih preduzeća. Postoji saglasnost u oceni da je Krkobabić pokazao izuzetno zalaganje i rezultate u tom resoru. I Nenad Popović će zadržati poziciju ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj.

- Punu podršku dajem formiranju ta dva nova resora, kao i veću zastupljenost žena, to su stvari za koje se godinama zalažem. Sa mnom niko nije razgovarao, ali sam spremna da prihvatim novo zaduženje. Ipak, sigurna sam da ima puno kandidata za tu funkciju, naročito onih koji su članovi stranaka.

ONI ĆE ZADRŽATI RESORE

 • Ivica Dačić - spoljni poslovi
 • Aleksandar Antić - rudarstvo i energetika
 • Siniša Mali - finansije
 • Branislav Nedimović - poljoprivreda

Čini se da najviše kandidata ima u trci za resor koji je dosad vodio Vladan Vukosavljević. Za mesto ministra kulture pominju se čak četiri dame Maja Gojković, Jelena Trivan, Aja Jung, Ana Ilić.

Kandidati za ministarske pozicije

 • Bratislav Gašić - direktor BIA bi mogao da dođe na čelo Ministarstva unutrašnjih poslova
 • Nebojša Stefanović - ministar policije viđen za novog ministra odbrane
 • Aleksandar Vulin - iz Ministarstva odbrane mogao bi da ode na poziciju direktora BIA
 • Ivica Dačić - ostaje ministar spoljnih poslova
 • Marija Obradović - poslanica SNS kandidat za ministarku za brigu o deci i demografiju
 • Darija Kisić Tepavčević - zamenica direktora "Batuta" kandidat za ministarku za brigu o deci i demografiju
 • Irena Vujović - bivša predsednica opštine Savski venac viđena u resoru za ljudska prava i ravnopravnost polova ili na čelu portfelja ekologije
 • Brankica Janković - poverenica za zaštitu ravnopravnosti viđena u resoru za ljudska prava i ravnopravnost polova
 • Suzana Grubješić - nekadašnja vicepremijerka za evropske integracije sad bi mogla da preuzme istoimeno ministarstvo
 • Zorana Mihajlović - ostaje ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Nije isključeno i da joj podele resor
 • Jelena Žarić - Kovačević advokat i poslanik SNS iz Novog Sada mogla bi da nasledi Nelu Kuburović na čelu Ministarstva pravde
 • Zoran Gajić - predsednik Odbojkaškog saveza Srbije pominje se kao naslednik Vanje Udovičića u Ministarstvu omladine i sporta
 • Marko Čadež - dosadašnji predsednik Privredne komore Srbije viđen za ministra privrede
 • Tatjana Matić - državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i potpredsednica SDPS menja lidera Rasima Ljajića, koji više neće biti u Vladi

Komentari (75)

Loading
Saša

08.10.2020 09:28

Vlada Srbije poštuje standarde rodne ravnopravnosti.

Milica

08.10.2020 09:30

Zene su do sada pokazale da su itekako sposobne da budu na celu politickih funkcija ravnopravno sa muskarcima, uzimajuci kao primer Anu Brnabic, Zoranu Mihajlovic itd. Vucic ce znati kome se moze poveriti koji resor.

Rade

08.10.2020 09:32

Do sada se pokazalo kao dobro što je Vučić najbitnije državne funkcije poveravao ženama.

Aco

08.10.2020 09:34

po meni je jedino bitno da nova vlada zadrži kurs i omogući dalji ubrzani razvoj Srbije. Forma je manje bitna od suštine.