Sramne ucene Brisela: Našu policiju optužuju za brutalnost kako bi izvršili dodatni pritisak na Vučića zbog kosovskog pitanja

Autor:

Vesti

07.10.2020

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iz Brisela su upućene sramne packe Beogradu, a cilj licemernih prigovora jeste klasično uslovljavanje napretka Srbije na putu ka EU rešavanjem kosovskog čvora po njihovim pravilima. U izveštaju Evropske komisije (EK) o reformama Srbije kritikuje se, naime, izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da tokom prvog talasa korone nije bilo solidarnosti među članicama EU. Druga, još licemernija zamerka, odnosi se na navodnu policijsku brutalnost tokom julskih demonstracija u Beogradu.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Neredi u Beogradu

U prevodu, za naše zvaničnike se maltene uvodi verbalni delikt i zabranjuje da kritikuju briselsku administraciju, ali i da primenjuje zakon.

PREĆUTKIVANJE ISTINE

Članice EU na nasilje na protestima odgovaraju brutalno, o čemu svedoči prebijanje aktivista Žutih prsluka u Francuskoj i žestoka reakcija nemačke policije protiv antivaksera, koji su zgrozili svet (pogledaj okvir). Na to su briselski dušebrižnici ćutali, a prigovaraju srpskoj policiji, koja je čak pokazala uzdržanost kad su ih gađali kamenicama, bakljama...

Evo šta piše u novom izveštaju EK

* Neke od izjava visokih zvaničnika na početku pandemije nisu bile u skladu sa strateškim opredeljenjem zemlje

* U oblasti pravosuđa i borbe protiv korupcije postignut ograničeni napredak

* Srbija umereno pripremljena u oblasti javne uprave

* Nema napretka u umanjenju velikog broja visokih vršilaca dužnosti

* Srbija je od EK opet dobila pozitivne ocene kada su u pitanju ekonomski kriterijumi

* Investicije se i dalje povećavaju, ali obrazovanje i obuka ne ispunjavaju u potpunosti potrebe tržišta rada

* Po pitanju regionalne saradnje, Srbija u celini ostala posvećena bilateralnim odnosima s drugim zemljama iz susedstva

* Srbija treba da uloži značajne napore i doprinese postizanju sveobuhvatnog pravno-obavezujućeg sporazuma s Kosovom

* Posebne pohvale Srbija je dobila kada je reč o upravljanju migracionim tokovima

STAROVIĆ: Packe su posledica odbijanja naše zemlje da prihvati nametnuta rešenja za status KiM

- Što priliči Jupiteru, ne priliči volu. Oni imaju pravo da kritikuju nas, mi nemamo pravo da kritikujemo njih i to je uobičajeno. Zamislite da u nekoj zemlji policija prvi pendrek podigne kad neko zauzme Skupštinu, a oni premlatiše ljude iz čista mira što se okupljaju protivno dozvoli. Kod nas nikad niko nije imao dozvolu, a mi ih ipak puštamo da viču, šetaju, gađaju koga hoće - prokomentarisao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nedimović i Vučević: Obe ruke za Brnabićevu

Naprednjaci Miloš Vučević i Branislav Nedimović, koji su takođe slovili za ozbiljne kandidate za novog premijera, zdušno su podržali izbor Ane Brnabić za mandatara.

- Opravdano je predsednik predložio nju, a ja uvek i u svakom trenutku za nju podignem dve ruke i mislim da je ona najbolje rešenje u ovom momentu - rekao je Nedimović, ministar poljoprivrede u prethodnoj vladi.

RepublikaFoto: Tanjug/J. Pap
Branisalv Nedimović

On je, upitan da li se oseća sigurno u novoj vladi, kazao da je i "klupa za rezervne igrače dobro mesto, možete uvek ući s klupe i dati gol", ali ne vidi sebe u drugom resoru, osim poljoprivrede.

Vučević, potpredsednik SNS i gradonačelnik Novog Sada, kazao je da je Brnabićeva dobila apsolutnu podršku u SNS da nastavi posao koji je do sada radila:

- Vidljivi su njeni rezultati u borbi sa pandemijom virusa korona, u oblasti ekonomije, danas je najniža stopa nezaposlenosti u Srbiji, a prosečna plata je prešla 510 evra. Uvek je bila otvorena za saradnju i dobar je tandem sa predsednikom Vučićem.

Inače, predsednik Vučić rekao je da je insistirao da mandatar Brnabić razmisli o dva nova ministarstva - za ljudska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog i za brigu o porodici, deci i demografiji, kao i da u novoj vladi bude 50 odsto žena. Izvršni direktor Cesid Bojan Klačar ocenio je da je Ministarstvo za ljudska prava dobra ideja:

RepublikaFoto: Tanjug/S. MILJEVIĆ
Ana Brnabić

- Ono može da pogura i proces EU i unutrašnji dijalog. Pričali smo o tome, nekonfliktna ličnost i koja razume kompromis najbolji je profil - naveo je Klačar na Tviteru.

Spekuliše se da bi na tom mestu kandidati mogli biti izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević, ali i bivša poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Ceo proces oko formiranja nove vlade trebalo bi da se završi u naredne dve sedmice. Ministar finansija u prethodnoj vladi Siniša Mali objasnio je da će početkom sledeće sedmice biti održana još jedna sednica Predsedništva SNS na kojoj će biti utvrđeni resori, nakon čega će biti izabran predsednik parlamenta, izglasani novi zakoni o ministarstvima i Vladi, kao i nova vlada.

Dodao je da je jedna od evropskih vrednosti demokratsko pravo da kažete šta mislite:

- Ja ne mogu da se naviknem na to da mi bude zabranjeno da kažem šta mislim i neću to da dopustim, kao što njima dozvoljavam pravo da govore ovakve stvari koje nemaju uvek dovoljno veze s istinom.

* Francuska

Za godinu dana protesta Žutih prsluka uhapšeno 10.000 ljudi

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Protesti u Francuskoj

demonstranti gađani hicima iz fleš-bola, koji uzrokuje hematome i krvarenja čak 24 osobe izgubile su vid

* Nemačka

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Protesti u Nemačkoj

Tokom tri dana protesta u Hamburgu uhapšeno 186 osoba

* Španija

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Protesti u Španiji

Za pet dana protesta policija uhapsila 128 ljudi

* Srbija

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ

Povređeno više od 100 pripadnika MUP na policajce bacane kamenice, baklje, ograde, suzavci

KRIZA PROŠIRENJA

Kritike na račun Srbije koje su sadržane u novom izveštaju EK, prema oceni Nemanje Starovića iz Centra za društvenu stabilnost, prigodan su izgovor za usporavanje pristupnog procesa naše države EU koje su motivisane potpuno drugim razlozima:

Jorgovanka Tabaković guverner NBS

Brnabićeva je opravdala poverenje koje joj je ukazao Aleksandar Vučić, ali i svi ostali članovi Vlade, konkretnim potezima, zajedničkim radom, držanjem date reči, kako u Savetu za rast BDP tako i u oblasti digitalizacije

- Kriza je politike proširenja. Uz to, packe su posledica odbijanja naše zemlje da prihvati nametnuta rešenja za status KiM kojima bi građani naše zemlje bili poniženi. Nema nikakve sumnje u to da bi, u slučaju kada bismo nekim čudom prihvatili diktat EU po pitanju KiM, izveštaji EK bili potpuno drugačije intonirani. Sve u svemu, sadržaj novog izveštaja neće predstavljati nikakvu prekretnicu u procesu pridruživanja naše zemlje EU, budući da je politički aspekt procesa proširenja odavno odneo prevagu nad tehničkim.

Čak 2,2 miliona građana pratilo Vučićevo obraćanje

Više od 2,2 miliona građana pratilo je preksinoćno obraćanje javnosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića povodom izbora mandatara za sastav nove vlade na televizijama Pink i RTS. Naročito je zanimljivo da gledanost nije opadala iako je prenos trajao 50 minuta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Marija

07.10.2020 11:52

Brisel je toliko deplasiran i izgleda bio na značaju, da ne znam koga još zanimaju njihovi izveštaji.