PRLJAVA IGRA NEMAČKE: Angela ruši Trampov i Vučićev dogovor! Tera Ukrajinu da prizna Kosovo

Autor:

Vesti

24.09.2020

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka, predvođena kancelarkom Angelom Merkel, zaoštrila je prljavu diplomatsku igru. Cilj je rušenje sporazuma koji su u prisustvu Donalda Trampa potpisali Beograd i Priština, koji, pored ekonomskih tema (pogledajte okvir), propisuje moratorijum ili zabranu u zahtevima za priznaje prištinske nezavisnosti.

RepublikaFoto: Tanjug
Angela Merkel

Berlin time želi da spreči američku dominaciju u regionu, a Merkelova da poništi uspeh predsednika Amerike u rešavanju kosovskog čvora.

- Merkelova nikad i nije krila netrpeljivost prema Trampu. Pošto je Vašington već krenuo u realizaciju sporazuma otvaranjem kancelarije DFC u Beogradu, čime se potvrđuje da potpisano u Beloj kući nije mrtvo slovo na papiru, iz Berlina su krenuli u kontranapad. O tome svedoče dve istovremene akcije: poruka da će Ukrajina priznati Kosovo i kritika vašingtonskog sporazuma, koju je izneo nemački ambasador u Beogradu Tomas Šib - ukazuju naši izvori iz diplomatskih krugova.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Naime, zamenik ministra spoljnih poslova Ukrajine Vasil Bodnar upozorio je na moguće priznavanje tzv. države Kosovo od zvaničnog Kijeva. On smatra da ne bi trebalo praviti paralele između Kosova i Krima:

- Tradicionalno smo opredeljeni za teritorijalni suverenitet zemlje. Ovo je naš princip. Ali za nas ne postoji paralela između ta dva slučaja.

Netrpeljivost s dugim stažom

Radun podseća da netrpeljivost između Berlina i Vašingtona traje, a potpisivanjem sporazuma u Vašingtonu je kulminirala:

- Nemačka je pokušala da spreči potpisivanje sporazuma, odnosno odlazak predstavnika Prištine u Belu kuću. Berlin je forsirao albanske političare koji su protiv sporazuma, kao što je to bio Aljbin Kurti, pa su Amerikanci morali da se umešaju i smene ga. Nemačka je na američkim predsedničkim izborima na strani Trampovih protivnika. To ne krije ni Merkelova.

S druge strane, Šib poručuje da "sporazum iz Vašingtona ima potencijal da obe zemlje udalji od njihovog puta ka EU".

- Činjenica jeste da novi dogovori ne treba da budu u suprotnosti sa već postignutim rezultatima ili obavezama iz pregovaračkog okvira sa EU - rekao je Šib.

Nemački diplomata potom je slikovito objasnio zašto Srbija ove godine nije otvorila nijedno poglavlje u pregovaračkom procesu sa EU iako je pripremljeno pet:

Radun: Nemačka lobira za nova priznanja nezavisnosti, čime bi bio prekršen sporazum iz Vašingtona

- Zamislite brod koji je upravo na remontu u brodogradilištu. Nema baš smisla modernizovati kabine putnika dok nisu popravljene mašine. Nažalost, nije isključeno da bi 2020. mogla biti izgubljena godina za pregovore Srbije o članstvu u EU ukoliko se konačno ne bude posvećenije radilo na popravci postrojenja u utrobi broda.

VELIKA NERVOZA

Nemanja Starović iz Centra za društvenu stabilnost kaže da je evidentno da u Nemačkoj, centralnoj državi EU, postoji visok nivo nervoze zbog sporazuma iz Vašingtona.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Oleksandr Aleksandrovič

Aleksandrovič: Nikada nećemo priznati

A evo kakav je doskora bio stav Kijeva:

- Ukrajina je oduvek podržavala Srbiju kada je reč o KiM i nikada neće priznati njihovu nezavisnost, odnosno, učinićemo to ako to ikada uradi i Srbija. Čak i da se Rusija povuče sa Krima i iz istočne Ukrajine, mi nikada nećemo priznati nezavisnost Kosova. To je bio i naš stav pre invazije Rusije, to će biti naš stav do kraja - bio je kategoričan stav koji je aprila prošle godine preneo ukrajinski ambasador u Beogradu Oleksandr Aleksandrovič.

- Malo je verovatno da će Berlin uzeti sebi za pravo da direktno opstruira implementaciju sporazuma koji je postignut pod okriljem vodeće države zapadnog sveta, ali isto tako neće ničim pomoći realizaciju vašingtonskog sporazuma jer bi time doprineo uspehu spoljnopolitičke agende Donalda Trampa, a što mu ni u kom slučaju ne odgovara - priča za Srpski telegraf Starović i dodaje da Berlin posmatra Balkan kao prostor na kojem jedino Nemačka ima dovoljno motiva i kapaciteta za projekciju sopstvenog ekonomskog i političkog prisustva:

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Činjenice

Ključne tačke sporazuma iz Bele kuće

- Priština pristupa mini-Šengenu

- Ukidaju se dosadašnje kolone kamiona i vozila na administrativnim prelazima i olakšava građanima slobodno kretanje

- Priznavanje diploma i profesionalnih sertifikata

- U Beogradu se otvara kancelarija američkog fonda za razvoj

- Dogovoreno finansiranje infrastrukturnih projekata i investicije u proizvodnju

Uz auto-put Niš-Priština, Srbija dobija još jednu direktnu železničku prugu, preko KiM do luke Drač i Jadranskog mora

- Priština se obavezala da će početi da poštuje presude koje se odnose na imovinu naše crkve

- Strane će početi da primenjuju najsavremenije procedure za uklanjanje bezbednosnih pretnji po putnike na graničnim i administrativnim prelazima, čime se se stvara mogućnost uvođenju bezviznog režima između građana Srbije i SAD

* Obaveza SAD za dodatno investiranje velike sume kroz podršku Američke eksport-import banke za ulaganje u Srbiju

I politički analitičar Branko Radun smatra da će Nemačka činiti sve da uruši i podrije realizaciju sporazuma, koji podrazumeva razvojne i infrastrukturne projekte vredne milijarde dolara:

- Iz više razloga. Ako Tramp dobije drugi mandat, Merkelova nema političku budućnost. A drugo, Nemačka želi dominaciju na Balkanu. Dolazak SAD, na osnovu vašingtonskog sporazuma, kvari te planove. Zato Berlin možda sada lobira da neke države poput Ukrajine priznaju nezavisnost KiM. Time bi praktično bio prekršen sporazum iz Vašingtona.

Osim toga, u sutrašnjem izdanju Srpskog telegrafa čitajte i sve o stravičnom zločinu iz ljubomore koji se odigrao u Bariču, kao i dokle se došlo u istrazi ubistva pevačice Jelene Marjanović i zašto je suđenje odloženo. Možete čitati i sve o podršci koju Dragan Đilas pruža Dritanu Abazoviću koji zagovara ideju antisrpske vlade u Crnoj Gori, a saznaćete i koje još posledice korona ostavlja na organizam, osim onih koji su od ranije poznati. O svemu ovome možete čitati i na portalu Republika.

Foto: Republika

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (5)

Loading
Milan Karapandza

24.09.2020 19:44

Nemacka ne zaboravlja ko je u dva svetska rata bio protiv nje.

Vuk

24.09.2020 19:46

Nepoštena i prljava igra protiv Balkana.

Lazar

25.09.2020 10:37

Nemci mrze Srbe iako smo u daljoj prošlosti braća.

Aćim

26.09.2020 10:56

Prevelika mrznja.