(MAPA) Iguman Sava Janjić pronašao idealno rešenje da se izgradi put i da se sačuva manastir Visoki Dečani

Autor: Mondo, Republika

Vesti

17.08.2020

13:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić saopštio je da bi zaobilazni put oko specijalne zaštićene zone manastira Visoki Dečani omogućio nastavak radova na auto-putu Dečani-Plav.

RepublikaFoto: www.youtube.com/Parovi TV HAPPY
Sava Janjić

Iguman je na svom Facebook profilu predstavio mapu obilaznice oko manastira koja bi, prema njegovom mišljenju, omogućila nesmetanu gradnju puta Dečani-Plav.

Janjić je naveo da su tu ideju još 2014. godine podržali međunarodni predstavnici i tadašnji premijer, a sada predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači.

"Zaobilaznica oko zaštićene zone manastira omogućila bi normalan nastavak radova na magistralnom putu Dečani-Plav.Lokalni put kroz zaštitnu zonu imao bi poseban karakter, uz ograničenja teškog saobraćaja, brzine i odgovarajuće širine, istakao je Janjić.

 

Iguman manastira Visoki Dečani je naglasio da manastir nikada nije bio protiv izgradnje puta, ali da, kao ni međunarodni predstavnici, nije mogao da podrži kršenje Zakona o posebnim zaštićenim zonama.

- Optužiti manastir da izgradnja puta zavisi od nas je besmislica - napisao je iguman Dečana.

Janjić je takođe ukazao da je reč o zakonu koji je usvojila skupština privremenih prištinskih institucija i da lokalne institucije treba da rade na njegovom sprovođenju, a ne na njegovom kršenju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je ranije da se upadom u zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani i izvođenjem nelegalnih putarskih radova, ugrožava jedna od najvećih srpskih i hrišćanskih svetinja, i da je taj čin nedvosmisleno u suprotnosti sa evropskim civilizacijskim tekovinama, pa i u suprotnosti sa propisima koje je donela sama Priština.

Vlada Srbije i Srpska pravoslavna crkva (SPC) trebalo bi u narednim danima da formiraju specijalni tim za zaštitu srpske duhovne baštine na Kosovu i Metohiji, u Crnoj Gori i Hrvatskoj.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
zdjurdjevic

17.08.2020 15:19

Stoko novinarska, jeli je to onak iguman sava Janjić koga ste svojevremeno proglasili za izdajicom Srba, Tačijevim čovekom ......