SLAVIMO SVETU HRISTINU: Zbog vere u Hrista su je najstrašnije mučili, odsekli grudi i jezik!

Autor:

Vesti

06.08.2020

07:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetu velikomučenicu Hristinu.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Foto: Ilustracija

Rodom je iz grada Tira, ćerka namesnika carskog Urbana, idolopoklonika. Ne zna se iz kakvih razloga su joj roditelji dali to ime, Hristina, ali ono je u sebi nosilo tajnu njenog budućeg sledovanja Hristu.

Do svoje jedanaeste godine ona nije znala ništa o hrišćanstvu. Kada joj je bilo jedanaest godina, otac njen, da bi je skrio od sveta zbog njene izvanredne lepote do potpunog uzrasta, odredi joj najviši sprat jedne visoke kule da tu živi.

Ustroji joj sve udobnosti za život, dade joj robinje na službu, i postavi u njene odaje idole srebrne i zlatne, da im svakodnevno prinosi žrtve.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Tropar (glas 4):

Ovčica Tvoja Isuse, Hristina, zove silnim glasom: "Tebe Ženiče moj ljubim i tražeći Te stradam, i raspinjem se i sahranjujem u krštenju Tvome. I stradam radi Tebe, da bih carstvovala s Tobom, i umirem za Tebe, da bih živela s Tobom. Primi me kao čistu žrtvu, s ljubavlju žrtvovanu za Tebe." Njenim molitvama, kao Milostiv, spasi duše naše.

Predanje govori da nije mogla da trpi idolopokloništvo i da joj je poslan anđeo koji ju je prekrstio krsnim znamenjem i nazvao je nevestom Hristovom i poučio je veri.

Tada Hristina polupa sve idole u svojim odajama, i time izazva gnev kod svoga oca. Otac je izvede na sud i predade je mukama a potom baci u tamnicu nameravajući da je sutradan poseče mačem.

 

No te noći zdrav i čitav Urban je umro i ode u grob pre kćeri svoje. Zatim dva namesnika, Dion i Julijan, produžiše zatočenje ove mučenice. Hristinina hrabrost u trpljenju obrati mnoge neznabošce tirske u hrišćanstvo. Za vreme mučenja Hristine Dion najedanput pade mrtav usred naroda.

Njegov naslednik Julijan odseče Hristini grudi i jezik. Mučenica uze svoj jezik rukom i baci ga u oči Julijanu. I ovaj najednom posta slep. Najzad, muke njene za Hrista svršiše smrću pod oštrim mačem.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading